Премиерът Кирил Петков констатира, че в 47-то Народно събрание вече има ново мнозинство и заяви, че ПП не се страхува от предсрочни избори. Това заключение той направи веднага след като ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" свалиха от поста му председателя на парламента от ПП Никола Минчев.

"Хубаво е, че завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори, защото хората, които гледат в момента, могат да си направят ясна представа какво се случи.", заключи Кирил Петков.

"Това, което се видя много ясно, е, че има ново мнозинство в този парламент. Всички тези, които гласуваха против Минчев, показаха, че са маркетингови фирми, кото лъжат своите избиратели", коментира след вота премиерът.

Петков разкритикува поведението на всяка от политическите сили, които искат оставката на това правителство, след като взеха тази на парламентарния председател. Той припомни, че "ИТН влезе с идеята да изчегърта ГЕРБ и гласува с тях" и продължи по адрес на останалите.

"Възраждане" веят някакви знамена, а пък ДПС говорят за правата на всички българи, те решиха да се прегърнат. Не е за оставката на това правителство, ако толкова много я искат. Те се прегърнаха за човек, когото уважават. Това означава пълна безпринципност. Тези хора не са тук за нищо друго, освен да правят политически игрички. Няма морал, няма идеология, но хубавата новина е, че всички български граждани видяха това ясно", каза Кирил Петков.

"Не може да говориш за етнически мир и да подкрепиш "Възраждане", възмути се той. "Не може да казваш "моята цел е да изчегъртам ГЕРБ и да гласуваш с тях", продължи с упреците премиерът.

На въпрос дали ще се откаже от "борбата си за това правителство", Петков отговори: "Напротив, не".

И добави: "Аз вярвам, че има още свестни хора в парламента". По думите му това са хора между страха и съвестта си, че България не трябва да влиза в политическа криза и избори след избори. "Ако успеят да преборят страха си, аз знам, че вътре тяхната съвест ги кара да подкрепят България да не влезе в политическа криза", намекна Петков за необходимостта да привлече още седем депутати на своя страна, за да има отново мнозинство.