Аз съм кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната", но кой ще заеме този пост в коалиционното правителство - ще решим в коалиционните дискусии. Това каза пред bTV лидерът на партията Кирил Петков, след като стана ясно, че "Продължаваме промяната" печели парламентарните избори.

Според последните резултати на социологическите агенции, партията е с около 3 процента преднина пред коалицията ГЕРБ-СДС и то преди да са преброени гласовете от чужбина.

Относно други имена в бъдещото правителство, Кирил Петков коментира, че няма поподготвен от Асен Василев за финансов министър. На въпрос дали ще поканят министри от служебния кабинет в редовен, Петков каза, че все още е рано да се говори за това.

"Демократична България" със сигурност са първият ни партньор. Отделно ще бъдем много диалогични с БСП, ще сме много диалогични и с ИТН. Няма да влезем в преговори с ДПС и ГЕРБ. Много се надяваме да покажем на българския избирател, че ще се говори едно и също и преди, и след изборите", каза още бившият икономически министър.

Той коментира, че два от основните приоритети на ПП са създаване на нов тип КПКОНПИ, която да прехвърли обратно всички средства към данъкоплатците. Вторият приоритет е смяна на главния прокурор.

"Проблемите пред нас са толкова остри и реални, че никой не трябва да си позволява лукса да се фокусира върху себе си. Имаме много работа да свършим заедно, един пълен мандат е целта, към която трябва всички да се стремим", каза Кирил Петков.

На въпрос дали ще разчитат на подкрепата на ДПС, лидерът на "Продължаваме промяната" уточни, че "могат да гласуват както поискат", но от ПП и бъдещото коалиционно правителство няма да очакват и да искат нищо от тях. Няма и да преговарят с ДПС.

"Може би най-негативното и най-срамното, което видяхме в тази кампания е, че Делян Пеевски беше сложен за водач на листите на ДПС във Велико Търново и в Благоевград. Нашата основна теза е антикорупция - много се изненадвам, че чувам от Мустафа Карадайъ, че ще ни дадат подкрепа. Ние ще работим в коалиционна формация без да очакваме тяхната подкрепа, нека гласуват както си искат", коментира Кирил Петков.