"Патриархът на американската дипломация" Хенри Кисинджър публикува в британското списание "Спектейтър" статия със заглавие "Как да избегнем нова световна война", в която заявява, че неутралитетът на Украйна вече няма смисъл и че войната е "поставила под въпрос първоначалните опасения" около членството на страната в НАТО. Той представя визията си за мирно уреждане на конфликта между Украйна и Русия и подчертава, че историческата роля на Русия "не бива да се омаловажава".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще се запознае "с интерес" със статията на американския дипломат. "Талантът, опитът и експертизата на Кисинджър винаги са търсени. Те са особено търсени в такива остри ситуации", подчерта Песков, цитиран от ТАСС.

"За съжаление, дори след 10 месеца война г-н Кисинджър все още не е разбрал нищо... Нито същността на тази война, нито нейното въздействие върху световния ред", категоричен бе от своя страна Михайло Подоляк, водещ съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от украинската информационна агенция УНН.

Следват извадки от текста на Кисинджър, както и някои коментари по тезите му, направени от представители на Киев, Москва и западните страни.

Позицията на Кисинджър за мирното уреждане на конфликта в Украйна

"Подпомагана от своите съюзници и вдъхновявана от президента си Володимир Зеленски, Украйна възпрепятства руските конвенционални сили, които са надвиснали над Европа от Втората световна война насам. А международната система, включително и Китай, се противопоставя на заплахата или използването на ядрени оръжия от страна на Русия", пише Кисинджър.

"Този процес постави под въпрос първоначалните опасения, свързани с членството на Украйна в НАТО. Украйна се сдоби с една от най-големите и ефективни сухопътни армии в Европа, оборудвана от САЩ и техните съюзници. Мирният процес трябва по категоричен начин да свърже Украйна с НАТО. Вече няма смисъл от алтернативата на неутралитет, особено след като Финландия и Швеция решиха да се присъединят към алианса. Ето защо през май препоръчах да се установи линия на прекратяване на огъня по границите, които съществуваха в началото на войната. Така Русия щеше да се откаже от завоеванията си, но не и от териториите, които окупира преди почти десетилетие, включително и Крим. Тeзи територии биха могли да бъда предмет на преговори след прекратяването на огъня", допълва американският дипломат.

Според него, ако границата между Украйна и Русия отпреди 24 февруари не може да се възстанови чрез военни действия или чрез преговори, тогава би могло да се прибегне до принципа на самоопределение. "Референдумите за самоопределение под международен контрол биха могли да се приложат, особено в размирните територии, които през вековете многократно са преминавали от едни ръце в други", смята Кисинджър.

"Целта на мирния процес би имала два ключови елемента: да се утвърди свободата на Украйна и да се определи нова международна структура, особено в Централна и Източна Европа. В крайна сметка Русия трябва да намери място в този ред", изтъква той.

"Някои предпочитат да се стигне до резултат, при който Русия е обезсилена от войната. Аз не съм съгласен. При цялата си склонност към насилие Русия е дала решаващ принос за световното равновесие и за баланса на силите в продължение на повече от половин хилядолетие. Нейната историческа роля не бива да се омаловажава. Военните неуспехи на Русия не премахнаха глобалния обсег на нейния ядрени оръжия, които ѝ позволяват да заплашва, че ще пристъпи към ескалация в Украйна. Дори ако този неин потенциал бъде намален, разпадането на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика може да превърне нейната територия, простираща се на 11 часови зони, в оспорван вакуум. Съперничещите си общества може да започнат да разрешават своите спорове чрез насилие. Възможно е и други да се опитат да разширят претенциите си, прилагайки сила. Всички тези опасности биха влошили ситуацията поради наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия една от двете най-големи ядрени сили в света", предупреждава Кисинджър.

Реакции на предложенията на Кисинджър

"За съжаление, дори след 10 месеца война г-н Кисинджър все още не е разбрал нищо... Нито същността на тази война, нито нейното въздействие върху световния ред. Рецептата, която бившият държавен секретар предлага, но се страхува да изрече на глас, е проста: да се успокои агресорът, като се пожертват части от Украйна с гаранции за ненападение срещу останалите държави от Източна Европа", заяви Михайло Подоляк, водещ съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от украинската информационна агенция УНН. Според Подоляк предложенията за мир на американския дипломат биха довели до точка, в която "сигурността на държавите, които не притежават ядрени оръжия, вече може да бъде спасена само чрез притежаването на ядрени оръжия". "И не съм сигурен, че подобно развитие на нещата ще му хареса", допълни Подоляк.

"Кисинджър е уважаван държавник и политолог. В същото време всички разбират, че той вече е патриарх на американския политически елит", заяви в интервю за частната рускоезична телевизия RTVI Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет за международни отношения (РСМД) - външнополитически мозъчен тръст, близък до руското външно министерство.

Според Кортунов в този момент едва ли може да се говори за варианта, предложен от Кисинджър - той би изисквал твърде много отстъпки и от двете страни. "За Русия това би означавало да се откаже от конституционните решения, които бяха взети във връзка с анексирането на новите региони. За Украйна подобно решение би означавало, че тя се отказва, поне за някакъв достатъчно дълъг период от време, да възстанови териториалната си цялост до границите от 1991 г., което беше обявено за официална цел на Киев в рамките на този конфликт", заяви Кортунов.

Според него навярно много хора в САЩ са готови да се присъединят към позицията на Кисинджър, но е трудно да се каже какво е влиянието му върху правителството на президента Джо Байдън. "Кисинджър традиционно е работил с правителства на Републиканската партия, а Байдън е демократ. Така че все пак не бих надценявал влиянието му, въпреки че става въпрос за емблематична фигура", отбеляза руският експерт.

Вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в интервю за американската телевизия Пи Би Ес, че не се очертават преговори за мирно решение на конфликта в Украйна и че той не вижда "сериозно отношение от страна на руснаците" към евентуалното започване на подобни консултации.

Ден по-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че според Белия дом моментът за започване на мирни преговори за Украйна все още не е настъпил.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войната в Украйна може да отнеме много време, но ще "приключи на масата за преговори". Всяко решение трябва да гарантира "победата на Украйна като суверенна, независима държава", подчерта Столтенберг.