В условията на ниска заболеваемост, около 20 на 100 000 души за последните две седмици, и на фона на видимо спокойствие и разпространено неспазване на голяма част от ограничителните мерки срещу COVID у нас, здравното министерство не планира да ги разхлабва повече, а извънредната епидемична обстановка, действаща до края на юли, ще бъде удължена, заради обвързаността й с икономическите и социалните мерки.

В интервю за Dir.bg ресорният министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров обясни, че въпреки ситуацията с малък брой болни от вируса у нас, е много рисково да се откажем от всички ограничения, тъй като прекалено малка част от населението е ваксирана. Той даде заявка, че ще предложи на новия парламент да "отвърже" действието на извънредната епидемична обстановка от мерките в подкрепа на бизнеса и хората.

Здравният министър разясни и при какви условия ще се разрешава на детските градини, ресторантите и всички други обществени обекти да работят, дори при влизане в тъмночервената зона, както и защо няма да търси отговорност от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за управлението на кризата с COVID като член на Националния оперативен щаб.

В момента сте насочили усилията на Вашия екип към това да убедите колкото се може повече хора да се ваксинират. Обявихте, че ще дадете пълната информация за ваксините, включвате и популярни личности, които да мотивират хората да се имунизират.

Взеха обаче да се появяват и елементи на принуда - мярката с детските градини, които ще работят само с деца на имунизирани при влизане в червената зона. Може ли така лека-полека да се стигне до силна принуда хората да се ваксинират, без да е задължително?

Не и докато аз съм министър. Що се отнася до детските градини, мисля, че това беше изцяло погрешна интерпретация. Става дума за следното: в момента сме с нива на заболеваемост от около 20 на 100 000 души. Ако се увеличи 5 пъти тази заболеваемост, ще влезем в следващата, оранжева зона. Ако се увеличи 10 пъти - в червената, ако се увеличи 25 пъти, ще влезем в тъмночервената зона.

Тогава ще бъдат затворени всички обществени учреждения, в това число детските градини и яслите. Това е последната фаза на развитие на епидемичния процес, в който са заети и е изпълнен почти изцяло капацитетът на болниците за прием на болни. Стига се до крайни мерки, остават да работят само хранителните магазини, финансовите институции и аптеките. Включително се допуска от нашите експерти, че при тази ситуация на национално или на регионално ниво могат да се прилагат и мерки за ограничаване на придвижването вътре в страната. Тогава се затварят детските градини и яслите. Те са сред последните учреждения, които се затварят.

И сега, ние като принцип допускаме, не само за детските градини, а за което и да е учреждение, ако персоналът на това учреждение е ваксиниран, в случая детската градина, и родителите на децата също са ваксинирани, то да не бъде затворено, въпреки че според мерките трябва да бъде, а да остане отворено. Това не е ограничение, а привилегия, възможност.

Същият принцип се отнася за ресторантите, за дискотеките - ако ситуацията предвижда затваряне на ресторантите, но в даден ресторант целият персонал е ваксиниран и на входа е осигурено да влизат само хора с ваксинационен сертификат, то тогава би могъл да остане отворен. В момента такъв тип ограничения за посещение на ресторанти, кафенета и заведения се прилагат в Гърция, Австрия и в много други страни. Ние просто го предвиждаме като възможност.

Доколко агресивна трябва да е кампанията за ваксиниране в настоящия момент? Адекватно ли е това заливане по всякакви канали с призиви хората да се имунизират?

Ние се опитваме да направим всичко възможно да преодолеем негативните нагласи, които бяха създадени в началото на годината. Заради лошото управление на кризата, заради закъснението в пристигането на ваксините и заради това, че такава информационна кампания не беше организирана в самото начало, поради което сред населението се създадоха нагласи и страхове спрямо ваксинацията.

Днес е много по-трудно да се преодолеят тези нагласи и ние опитваме всякакви средства, за да постигнем рационален разговор. Да се чуе гласът на разума. Да избягаме от предразсъдъците, слуховете и откровените манипулации за това как ваксините причинявали смърт, как причинявали импотентност и всякакви други глупости. Опитваме се да проведем такъв рационален разговор и сме благодарни за всяка подкрепа. И на обществени личности, и най-вече на медиите. Успехът на ваксинационния процес не е успех на министъра. Това е успех на нашата страна. Това ще ни предпази от следваща вълна.

Прекалено многото говорене обаче няма ли да подтикне точно разумните хора да се отдръпнат и да спрат да Ви слушат?

Може би има такива рискове. Съгласен съм, че има такива рискове, затова сме много внимателни. Едни хора ни упрекват, че прекалено много говорим и настояваме за това, другите пък ни упрекват, че не правим никаква информационна кампания да убедим хората. Може би сме намерили баланса между двете крайности.

Вие на кой подход сте привърженик - на стимулите за ваксинирани или на санкциите при отказ на човек да го направи?

На разумния разговор. Това са доброволни ваксини, всеки сам трябва да реши за себе си. Няма по-силен стимул от това да спасиш живота си, да спасиш живота на твоите близки хора. Какъв по-силен стимул бих могъл да предложа на който и да е от това нещо? Според мен въпросът е в това хората да се абстрахират от слуховете, от предразсъдъците, и да започнат да разсъждават рационално. Това е целта на информационна кампания, а всеки сам за себе си ще реши.

По повод на обявения вчера Национален план за справяне с пандемията от COVID адвокат Мария Шаркова публикува своето мнение, че за медиците трябва да се въведе задължителна ваксинация. Вие подкрепяте ли тази идея?

Има основания да се разсъждава в такава посока. Не за всички. За медиците, които работят в COVID отделенията например, това би могло да бъде условие. Макар че повечето от тях преболедуваха и на практика имат изграден имунитет.

Друга категория, за която може да се мисли, и която ако гледаме другите държави, се прилагат такъв тип мерки, е персоналът на домовете за възрастни хора. Вие знаете, че огромната смъртност, която регистрирахме през последната година, близо 80 процента от починалите са хора над 60 години. Хората, които живеят в домове за възрастни, са много уязвими. Ако персоналът на тези институции не е ваксиниран, той създава риск за живеещите там.

Подобна логика може да се развие по отношение на някои рискови отделения в болниците. Но разбира се, ваксината не е единствената възможност. Хората могат периодично да представят резултати от тестове.

Това са неща, които имат своите аргументи, има ги и аргументите против. На този етап здравното министерство няма решение за прилагане на принудителни мерки към която и да е от тези категории, но изпратих преди няколко седмици много силен призив до министъра на труда и социалната политика и до цялата система на социално подпомагане да се ваксинират, за да предпазят хората, които са в тези домове.

Имаме ли вече у нас ваксини с изтекъл срок на годност?

Не, до този момент не са унищожавани партиди с ваксини, заради изтекъл срок на годност.

А какво се случва със заявката, че ще даряваме ваксини на други държави или ще ги продаваме?

Готови сме най-накрая. След месец бюрократични усложнения, най-вече от страна на компаниите-производители и съгласуване с Европейската комисия, имаме готови документи и можем да започнем тази процедура. Става въпрос за ваксини с изтичащ в края на август срок на годност. Има желаещи страни да ги получат, а ние сме на финалната права. Това са малки количества, които няма да засегнат възможността за имунизация на нашите сънародници, но по-добре да ги дарим, отколкото да ги унищожаваме в края на другия месец. Основно става дума за дози от ваксината на AstraZeneca.

Не беше ли прибързано да се разрешава ваксинирането на деца срещу COVID?

За това нещо има правила. Това не е политическо решение. Има правила, по които се разрешава използването на лекарствен продукт, какъвто е и ваксината. Когато тези правила са изпълнени, регулаторният орган, в случая Европейската агенция по лекарствата одобрява показанията за приложение. В края на миналата година агенцията е одобрила показанията за приложение за възрастни. След направени допълнителни проучвания по всички правила, са разширени тези показания при една от ваксините за деца от 12 до 18 години. Това са общоприети правила, тук няма политика, за да се говори, че е прибързано или закъсняло. Това не е задължение, да се ваксинират децата. Това е възможност, тъй като е безопасно да се имунизират тези над 12 години.

Защо не направихте носенето на маска пожелателно - всеки да преценява, дали да я носи?

Други ваши колеги ми казват обратното - как може да позволявате на хора да ходят без маски? Рискувате живота на другите. Аз мисля, че сме намерили перфектния баланс по отношение на ограничителните мерки. Нашите мерки са едни от най-либералните в целия Европейски съюз. Да не говорим, че и малкото мерки, които са в сила в момента, не навсякъде се спазват, така най-меко да се изразя. В същото време, според броя на заразените ние сме сред страните с най-малко разпространение на епидемията в целия Европейски съюз. Това означава, че в момента сме намерили перфектният баланс между ограничителните мерки и разпространението на вируса.

Следим много внимателно ситуацията, включително в другите държави, и при необходимост ще приложим по-строги мерки, ако се налага. В момента ситуацията не налага по-строги мерки, а предвид това, че много малка част от населението е ваксинирана, е много рисково да се откажем от всички мерки. Защото ако аз сега го направя и след 2-3 седмици или месец избухне нова епидемична вълна, каквато има в Русия и в Испания, тогава Вие както сега ме питате защо не махате маските, ще ме питате защо махнахте маските и предизвикахте такава вълна.

В края на месеца изтича срокът на извънредната обстановка. Ще бъде ли удължен отново?

Надявам се до края на месеца да има действащо Народно събрание и това Народно събрание да раздели извънредната епидемична ситуация от икономическите и социалните мерки, които са свързани с нея досега. Сега законът обвързва всички мерки, тези за граничен контрол, за подпомагане на хората на първа линия, за подпомагане на бизнеса, всичко това е обвързано и действа само в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че дори да са много ниски нивата на заразяване, ако ние отменим тази извънредна обстановка, поради тази обвързаност аз ще отменя всички мерки и плащания, ако го направя сега.

Затова извънредната епидемична обстановка ще продължи. Надявам се следващият парламент да развърже тези две неща - чисто епидемиологичните мерки, като преминаване на граница, носене на маска и спазване на дистанция, от социалните и икономическите. Тогава можем да си позволим да отменим извънредната обстановка, въпреки че пандемията не е приключила, тя продължава да се развива в почти всички страни по света. Това разделяне би било много полезно за доброто управление на системата.

На следващия въпрос очаквам да ми отговорите като човек. Година по-късно виждате ли страх у хората, който беше натрупан в началото на пандемията? От какво се страхуват сега?

Сега се страхуват да не бъдат чипирани. Преди се страхуваха от вируса, сега сякаш не се страхуват от това. Това спокойствие, което Слава Богу имаме в момента, е малко измамно. Не искам да плаша никого, отново ще кажа, че разчитам на разума. Най-добре е ако всички успеем да водим рационален разговор. Не разчитам на страховете на хората, за да прокарам каквато и да е политика или каквото и да е действие. Напротив, смятам и се придържам към правилото, че истината е най-добрата политика.

В анализа, който поръчахте на Националния център по общественото здраве и анализи за здравното обслужване по време на пандемията, е записано, че за решенията по време на кризата с COVID не могат да бъдат търсени конкретни виновници. Вие обаче като министър имате право да потърсите отговорност във вашето ведомство и в структурите, които се управляват от него. Ще го направите ли?

Аз не мога да търся отговорност. Наказателна отговорност у нас може да търси само прокуратурата. Този анализ ясно показа кои са отговорните лица - това са хората, които са вземали решения през цялото това време. Правителството, министрите на здравеопазването и хората, които са ги съветвали, членовете на т.нар. Национален оперативен щаб. Това са хората, които носят огромната отговорност за това, че България постави световен рекорд по смъртност. Ние не сме имали толкова починали хора от Първата световна война. Само по време на двете вълни, есенната и пролетната, които преживяхме, броят на починалите хора е над 26 000. Два пъти повече, отколкото починалите български войници по време на Втората световна война.

Това са катастрофални резултати. Дали това влече след себе си наказателна отговорност, аз не знам. Но гражданска и политическа отговорност отговорните лица трябва да носят пред гражданите.

Като казвате членове на НОЩ, един от тези членове все още работи в здравното министерство. Говорим за доц. Ангел Кунчев. От него ще търсите ли отговорност?

Не съм го правил и няма да го направя, да давам оценка на конкретен човек по медиите. Ако преценя да предприема някакви административни действия срещу когото и да е, първо ще информирам него, а след това ще го обявя публично. Не очаквайте от мен да порицавам някого или да го уволнявам в ефир! Уважавам достойнството на всеки човек, което не ми пречи да оценя ситуацията като цяло и отговорността на отделните институции, което и направих.

Как оценявате вероятността през септември отново да сте служебен министър на здравеопазването във втори кабинет, назначен от президента Румен Радев?

Никак не я оценявам. Да ви кажа честно, опитвам се да свърша максимално много работа в здравното министерство. Мисля, че успях до голяма степен да раздвижа и администрацията. Моят договор е до избиране на ново правителство, което се надявам да се случи в близките 1-2 седмици след изборите. Ако съм потребен някому, аз мога да помагам и без да съм министър. Не е детската ми мечта. Тук дойдох да свърша определена работа, свърших я. Желая успех на следващите! Ако се движат в правилната посока, ще им помагам, ако не се движат - няма да им помагам.