Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите медицински специалисти, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. По-рано днес представители на Синдиката на българските медицински специалисти протестираха пред сградата на МЗ с искания, свързани с гарантирана стартова заплата, спазване на Колективния трудов договор, създаване на стандарти за здравни грижи.

Министър Кацаров припомни по време на срещата, че е създадена работна група, която да изготви стандарт по здравни грижи, а на Министерството на образованието и науката е предложено професията "медицинска сестра" да е защитена специалност.

"Изменихме основния пакет здравни дейности и въведохме задължителна патронажна грижа за всички новородени, като дейност, извършвана от сестри и акушерки. Изменихме медицинските стандарти, за да намалим изискуемия брой лекари и така да се осигурят повече средства за възнаграждения на сестрите и акушерките. Заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на над 300 практики в малки населени места и възнаграждения за наетия в тях персонал, включително за долекарска помощ. Не сме били барабана за това. Направили сме го с ясното съзнание да помогнем на здравната система. За три месеца сме направили повече, отколкото други за години. Не е честно да протестирате срещу нас", заяви д-р Кацаров.

Заместникът му Тома Томов добави, че със законово осигурената възможност за разкриване на самостоятелни практики, подкрепени финансово от държавата и от европейските фондове, професиите "медицинска сестра", "акушерка", "медицински асистент" и "рехабилитатор" ще станат привлекателни и по-добре финансово обезпечени, което също ще допринесе за по-голям интерес от страна на младите хора към обучение и квалификация в тези направления.

За възнаграждение на положения труд през годината на обучителния стаж на стажантите-специалисти по здравни грижи ще бъдат използвани възможностите на Програмата "Образование" 2021-2027 за осигуряване на стипендии по време на обучителния стаж.

Здравният министър се ангажира да отговори на поставените от медицинските специалисти въпроси, засягащи Колективния трудов договор и еднаквото му прилагане за всички работещи, за продължителността на работния ден на медицинските сестри в реанимационните отделения и за стойността на ваучерите за храна, давани на дежурния персонал.