Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че препоръката му към политиците в Скопие е да спрат да чакат някой да притиска България.

"Да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено, иначе, честно казано, не виждам какво положително могат да очакват от наша страна", коментира той в отговор на въпрос за подновената работа на смесената комисия между България и Северна Македония по историческите въпроси, предаде БТА.

Каракачанов подчерта, че две неща му правят впечатление в работата на комисията. По думите му другата страна е предприела смяна на един от членовете от тяхна страна и го заменят с друг, който, "ако му прочетете писанията по македонските медии само допреди няколко дена, може да се ужасите".

"Това за мен е лош знак, това показва, че те нямат намерение да водят честен диалог и продължават да разчитат, че някой ще ни натисне, било Германия, било Америка, брюкселската администрация, да клекнем. Това са сигналите, които аз разчитам. Дано не съм прав, да видим днес как ще приключи работата на комисията, като се върнат, ще ви кажат. Но не очаквам чудеса от храброст от скопска страна", добави министърът на отбраната.

"Говориш за приятелство с България, в същото време бяха направили, вероятно погрешка, един паметник на Борис Сарафов - човекът, който направи Илинденското въстание в Македония. Офицер от Българската армия, поручик Борис Сарафов. И доколкото разбирам, даже имам снимка, са го свалили и са го вкарали в едно предприятие да го режат и разтопяват. Това жест на честване на обща история ли е, мисля, че е точно обратното", изтъкна още Красимир Каракачанов.

По-рано и президентът Румен Радев коментира работата на Българо-македонската комисия.

"Тези хора са професионалисти, отдадени са на България и те търсят историческата истина и ще отстояват българския национален интерес. Моето послание е повече към политиците, които взимат решение. Те не могат да абдикират от този важен и за България, и за Северна Македония, и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство и уважение на историята", каза държавният глава.

По думите му това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в ЕС.

Запитан дали има място за компромис и кой трябва да го направи, той отговори:

"За компромиси винаги има място, но компромиси не могат да се извършват с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията вътре в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен и единен".