По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за българското вето върху началото на преговорите за приемането на Северна Македония в Европейския съюз. Според външния министър Екатерина Захариева, докато не получим правни гаранции - както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство. 

Депутатите приеха да изслушат днес вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за резултата от преговорите с Република Северна Македония. Мнозинството отхвърли предложението на левицата в пленарната зала да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Според външния ни министър България винаги е демонстрирала "последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност".

България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие. От признаването на независимостта през 1992 г., подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато страната ни постави високо в дневния ред на ЕС разширяването, до помощта ни за справяне с COVID", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"За съжаление имаме вече дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи", отбеляза от трибуната Захариева и изтъкна, че докато страната ни не получи правната рамка, както и от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция.

Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи", каза още тя.

Отказвайки разговор по чувствителните въпроси, антибългарската идеология и доктрина остават по-скъпи за част от политическия елит в Република Северна Македония дори от членство в Европейския съюз, заяви още Захариева.

"Не се търси общото, а разделението", коментира тя и изтъкна, че българската позиция се представя манипулативно и изкривено.

"В тази ситуация се чувстваме заставени да преустановим подкрепата си, допълни тя и изрази надежда, че ще имаме "мъдростта да се поучим от миналото, и да изграждаме истинско приятелство и добросъседство", изтъкна външният министър.

От парламентарната трибуна Захариева заяви, че според нея тоталитарното мислене все още държи хората в Македония "в клещи", давайки за пример организираното от кмета на Скопие честване на годишнината от смъртта на Тито.

Екатерина Захариева

Снимка: Булфото

"България направи всичко възможно да даде шанс на Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. Ние сме "за", но това не може да бъде безусловно", коментира министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му през годините Северна Македония следва лицемерна и враждебна политика спрямо България.

"Българската позиция по време на преговорите се е базирала само на договора за приятелство и добросъседство, на рамковата позиция и потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация. Не сме се отклонявали, не сме правил и компромиси с това, което Народното събрание е потвърдило като позиция. Моето впечатление, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза още Каракачанов.

Той допълни, че през годините Северна Македония е имала лицемерна и враждебна политика спрямо България.

По думите му след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата.

"Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора, че след решенията на историческата комисия , ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив, работата на комисията буквално беше блокирана след влизане на С. Македония в НАТО. Моето впечатление е, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза Каракачанов. 

Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука.

 

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът е напомнил, че именно България решително е подкрепила Република Северна Македония за членството й в НАТО.

"Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси", е изтъкнал премиерът. Борисов е напомнил, че е била създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. Министър-председателят е изтъкнал, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже "не" на същинското започване на преговори сега.

Борисов е изразил съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. "Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели", е изтъкнал министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. "Готови сме да продължим разговорите", е добавил Борисов и е акцентирал върху изпълнението на Договора за добросъседство.

Борисов категорично е възразил срещу използването на антибългарска реторика.