Полагаме усилия и ще правим всичко възможно от наша страна до последния момент, за да намерим решение с България, но има неща, за които никъде по света не се преговаря, заяви днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА и БТА.

"И българската страна разбира, че нашата идентичност, нашият македонски език са наше чувство, наше право. Държавите не преговарят за тези неща, така че ние продължаваме да търсим решения, които, разбира се, ще бъдат приемливи за двете страни", каза Заев на пресконференция днес, като посочи, че има сериозна възможност да се провали първата междуправителствена конференция на страната с ЕС.

Премиерът изтъкна, че по този въпрос не трябва да се "политиканства", а над всичко трябва да стои интересът на държавата.

"Не казвам, че ще постигнем споразумение, казах, че има голяма вероятност да не постигнем споразумение. Оставаме оптимисти, защото чрез оптимизъм можем наистина да бъдем креативни и да намерим решение", каза Заев.

Външният министър Буяр Османи от своя страна заяви, че единственият начин да бъдат решени разногласията с България е да се върне доверието в Договора за приятелство и добросъседство. Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие, но каза, че неговата страна прави всичко по силите си, за да представи държавните интереси в най-добра светлина и да намери обща точка с България.

"Разговорите продължават, не знам как ще завършат. До последната секунда ще се опитваме да представим нашата позиция и да приближим становищата си. Единственото решение е да се върне доверието в Договора за приятелство, документ, който гарантира, че всичко спорно ще бъде решено", каза външният министър, като подчерта, че неуспехът на Скопие ще бъде неуспех и на София, и на Брюксел.