Компанията производител на самолетите Ф-16 е посъветвала страната ни да не разделя поръчките на нови изтребители на две. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който миналата седмица беше на посещение в Съединените щати. Българската делегация беше оглавена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

България вече купи 8 изтребителя, но "Локхийд Мартин" са препоръчали купуването на още 8, за да бъдат доставени с първите платени, вероятно в периода 2023-2024 година.

Адмирал Емил Евтимов обясни пред БНР:

"Имаме подписан договор за първите Ф-16. Решението на парламента покрива 16 самолета, тоест една пълна ескадрила. Аргументите на американската страна са, че когато се заложи линията, е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне".

Но новият командир на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров предупреди, че "подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения".

По думите на командира на ВВС трябва да бъде направен точен разчет и страната ни да се съобрази с възможностите, които има за логистично осигуряване на авиационната техника:

"Мечо Пух би казал- колкото повече, толкова повече...Но трябва да се направи точен разчет и да се съобразим с възможностите, които имаме за логистично осигуряване на самолетите. Ако дойдат 16 самолета накуп, ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега. В момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за 8 самолета с перспектива за още 8".

За първите осем машини България даде около 2,2 милиарда лева накуп.

Заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков изрази надежда, че:

"Ще се възползваме от разсрочено плащане, което американската страна предлага вече като лоялен клиент на България. Това ще облекчи натоварването на бюджета - както на военния, така и като цяло на държавата".

Между 100 и 260 милиона лева годишно предвиждаше планът на правителството преди време за купуване на нови самолети. Сега военното ръководство подчертава, че решението за новите осем Ф-16 е политическо.

Подписаната в САЩ Пътна карта за военно сътрудничество не предвижда увеличаване на постоянното присъствие на американски военни у нас, стана ясно от думите на началника на отбраната Емил Ефтимов.