Реално цената на изтребителите Ф-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде Радев /президентът Румен Радев, бел.ред./твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор. Това вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред журналисти в Троян, съобщи БТА. В местността Хайдушкото сборище край троянското село Балканец вицепремиерът участва в традиционния празник на планината, билките и туризма.

По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според Каракачанов ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: "Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи".

"Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира още военният министър. По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено. " Президентът можеше чрез ранга, който заема да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа.", добави Каракачанов.

По отношение спора между министрите Каракачанов и Караниколов и председателя на парламента Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25, Красимир Каракачанов зави: "Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам". По думите му в България има немалко чиновници, "които, като чуят държави извън ЕС, почват да треперят, страх ги е да не им се скара някой чиновник в посолство в София, Брюксел или НАТО". Парите за ремонта на самолетите са преведени, така че трябва да имаме договор с Беларус, отбеляза министърът.