"Продължавам да съм привърженик при такива доказани зверски престъпления да има смъртни наказания. Не вярвам, че един изнасилвач ще се поправи в затвора", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия по повод убийството в Русе на 30-годишната Виктория Маринова. Веднага след него "Обединени патриоти" инициираха законодателните промени - такива случаи да няма съкратени съдебни дела, при които присъдата се намалява след признания на подсъдимия.

Вицепремиерът призна, че обществото не би приело смътно наказание, но настоя, че при тежки престъпления - трябва да има доживотна присъда без право на замяна, защото извършителите не се превъзпитават в затвора.

Запитан дали предлагат и химическа кастрация за насилници, за каквото заговориха депутати от неговата парламентарна група, Каракачанов отговори:

"Това е една от идеите, които отдавна се обсъждат - един изнасилвач и убиец няма да се промени в затвора, ще остане същият, а след първите 2-3 години, когато понавлезе в ситуацията, ще започне да го прави сред другите затворници. Но нека тази идея бъде обсъдена от обществото, засега не сме го предложили като законодателна инициатива".

За да се аргументира, той продължи:

"Да вземем пример с Норвегия, където онзи Брайвик уби 56 или 58 деца с автомат, беше осъден на 12 години затвор (министърът греши, присъдата е 21 г. - б.р.) в затвора му дадоха право да учи поредно висше образование и съди държавата, че не му осигурявала бърз интернет. Подобни психопати никога не се излекуват, никога няма да станат нови хора, какво мислите, че ще стане след 7-8 като излезе от затвора - че ще стане един хрисим мисионер на християнската вяра или отново ще тръгне с автомата, като му четете постовете от затвора и идеите, които развива след влязла в сила присъда".

На въпрос защо Норвегия не върна смъртното наказание въпреки този ужасяващ случай, той отговори:

"Не го върнала, както и останалите държави Европа, както и половината американски щати заради тезата за съдебната грешка и невинно наказания със смърт. Това е сериозен аргумент, но говоря за доказани случаи, когато няма никакви такива съмнения, доказано е с ДНК анализи и става въпрос за такъв изверг. Ако не дай си, Боже, се запознаете с подробности от убийството с Русе, може би ще се покъртите до такава степен, че няма да може да спите, защото това, което излиза по медиите, е само едната част, има извращения, които не може нормален човек със здрав мозък, дори дрогиран и пиян, да го направи, такъв човек ще се поправи ли?".

По думите на вицепремиера "този престъпник е продукт на системата, в която в последните 20 години бяха налети, за да интегрираме това малцинство, 1 млрд. лева".

"А ефектът е никакъв, както и в Европа. И тук е големият проблема с това гетоизирано население - и не говоря само за циганите, има и част от българското население, което живее по този начин - не работи и лъже социалната система. Тези хора не са бедни, те си пишат децата болни от епилепсия или астма и вземат по 350-360 лева на дете, събират на месец над 1000 лева на месец, но не живеят почтен живот.

Министърът уточни и какви точно са предложенията - съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян.

"Още през 2016 година предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. "институт за съкратеното следствие". Както виждате опитите да се правим на прекалено либерални и прекалено хуманни в подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюнктура, какъвто е случаят от 2010 година с промяната на НПК и намаляването на присъдите на подобни хора не води до нищо добро. Ако задържаният за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров бъде осъден по тази процедура след като признае вината си, това означава, че той може да получи присъда от 30 години и след 15 -20 години да поиска помилване", каза той.

Каракачанов коментира още, че няма никакво основание Младен Маринов да подаде оставка като министър заради случая със съпругата на Волен Сидеров. Полицията си е свършила работата, подкрепи колегата си военният министър.

Преди седмица Сидеров поиска оставката на вътрешният министър Младен Маринов, а управлението на МВР да бъде дадено на "Атака" след инцидент на пътя, при който суданец, живиеещ у нас я е преследвал и заплашвал.

"Оценявам работата на вътрешния министър не по пътно произшествие, а по обществени проблеми - какъвто беше случаят с убийството в Русе. За конкретния случай Маринов може само да бъде поздравен", допълни Каракачанов.

И подчерта, че преди година и половина и неговата съпруга е била ударена отзад. Тогава Каракачанов също е реагирал първосигнално, но без да иска оставка. Министърът каза, че в такива ситуации е нормално човек да бъде емоционален.

Министърът посочи, че се обсъждат поне 4-5 имена за главен секретар на МВР.

"Няма как назначаването да бъде политическо или използвано, като разменна квота. Полицията има нужда от подкрепа, а не от политически заигравания", каза той на въпрос дали постът може да бъде използван като разменна монета в коалицията.

Каракачанов съобщи, че и тази седмица няма да има коалиционен съвет, на който този въпрос да бъде обсъден, защото колегите му Цветан Цветанов и Валери Симеонов били в провинцията, а и самият той има ангжимент.