Номинираният за нов американски посланик у нас Кенет Мъртън беше изслушан от Комисията по външни въпроси към Сената, където трябва да бъде одобрен за поста. "България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати и ще работя, за да помогна на България да прекрати енергийната зависимост от Русия", заяви Мъртън пред горната камара на американския Конгрес.

Пред сенаторите от външната комисия Кенет Мъртън заяви, че ще продължи да подкрепя България в опитите за противодействие на руското влияние и координацията между Вашингтон и София е особено важна, тъй като България е страна от източния фланг на Алианса. "България е домакин на мултинационална бойна група на НАТО, в която участват и американски войници, прие над 145 000 бежанци от Украйна, подкрепя напълно санкциите срещу Русия и през ноември с голямо мнозинство парламентът гласува за военна помощ за Украйна", заяви още Кенет Мъртън.

"Одобряването на покупката на втория транш изтребители Ф-16 е значителна стъпка към постигане на ангажиментите към НАТО за разходи за отбрана. Ако моята номинация бъде потвърдена, ще продължа да засилвам ангажиментите на нашата дипломатическа мисия в България по въпросите на сигурността и да подкрепям страната в борбата с руското зловредно влияние", заяви още Кенет Мъртън и отбеляза, че завършването на строежа на интерконектора България - Гърция е огромно постижение.

"Остава още какво да се свърши - от осигуряването на доставките на втечнен природен газ до прекратяване на зависимостта от Русия за ядрено гориво. Решен съм да подкрепям усилията на България за засилване на енергийната сигурност.".

"Ще бъде неуморен адвокат за засилване върховенството на правото", казва още Кенет Мъртън.

Той е бил посланик в Хаити и в Хърватия преди страната да стане член на Европейския съюз, припомня БНР.