Външният министър на Великобритания Дейвид Камерън посети базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция "Гранична полиция", придружаван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и финансовия министър Асен Василев. двамата запознаха британския си колега с резултати от работата на граничните и митническите служители по предотвратяване на контрабандата на стоки и трафика на мигранти.

Заедно с началника на ГД "Гранична полиция" Антон Златанов", директора на Агенция "Митници" и британския посланик Роб Диксън Камерън наблюдава демонстрация на работата на митнически кучета.

Още снимки вижте тук >>

Бившият премиер се порадва и на британката Адел - куче, подарено от Обединеното кралство и специално обучено от британските партньори да търси и намира забранени вещества и предмети, включително гума, използвана за надуваеми лодки. Делегацията разгледа и част от задържаните лодки, които не отговарят на европейските стандарти, както и двигатели и приспособления за тях, неправомерно пренасяни през границите на страната, за да бъдат използвани в транспортирането на нелегални мигранти през Ламанша.

Именно от мигрантския наплив с малки надуваеми лодки към Острова се оплака по-рано днес британският лорд и призова страната ни да спре нелегалния трафик на гума и лодки.

Снимка: Пресцентър на МВР

"Борбата с нелегалния трафик чрез малки лодки е сред основните линии на работа на МВР, в частност на ГД "Гранична полиция" и ГД "Борба с организираната престъпност". Със съдействието на Агенция "Митници" намерихме решение, на базата на което имаме възможност да установяваме и задържаме подобен вид плавателни средства, двигатели и оборудване", заяви министър Калин Стоянов.

Снимка: Пресцентър на МВР

Вътрешният министър изтъкна забележителната съвместна работа с британските партньори и обмена на информация, съобщава пресцентърът на МВР.

Снимка: Пресцентър на МВР

Камерън благодари на българския вътрешен министър за помощта, която страната ни оказва в усилията за спиране на нелегалната миграция. "Искрено благодаря за работата ви, защото чрез нея вие спасявате човешки животи", каза британският външен министър.

Снимка: Пресцентър на МВР

Снимка: Пресцентър на МВР

В Министерството на отбраната Камерън се срещна и с военния министър Тодор Тагарев. 

Снимка: Пресцентър на МВР

Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, актуалния дневен ред на сигурността в Черноморския регион и последните развития около войната на Русия в Украйна, съобщи МО.

Лорд Камерън даде висока оценка на двустранните отношения в областта на отбраната и подчерта подкрепата на Обединеното кралство за Република България - високо ценен съюзник в НАТО. Той акцентира върху особената загриженост на Обединеното кралство относно войната в Украйна и категоричната подкрепа на мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал по целия Източен фланг на НАТО, информира още пресцентърът на военното ведомство.

В срещата участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Снимка: МО