Решението на БСП-София да подкрепи гражданската кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е окончателно. Това заяви председателят на столичните социалисти Калоян Паргов в предаването "Тази сутрин" по bTV. Той уточни, че олевицата е имала 18 кандидати за поста, от тях 17 са се отказали, единственият останал - арх. Борислав Борисов се оттегли в полза Манолова. Паргов допълни, че социологическите проучвания са натежали за решението.

По думите му, не е проблем, че Манолова е подкрепена и от движение "България на гражданите", защото за да има промяна в София, е необходима консолидация на обществото.

"Преди една година на градската конференция, думата "консолидация" беше ключова - на лявото, на партията и на обществото, което иска промяна. Манолова е точно такава - консолидационна фигура", заяви Паргов.

Той каза, че 30 години левицата не може да се пребори за кметския стол на столицата.

"Чисто стратегически, надпартиен кандидат винаги е бил успешната формула. Връщам се 2003 г., когато беше най-успешният опит със Стоян Александров", допълни Паргов.

Шефът на столичните социалисти заяви, че имат много общи идеи и възгледи с Мая Манолова, относно управлението на София.

"Първият проблем е прозрачността и начинът, по който се взимат решенията. Вторият е компетентността. Тези два проблема създават трети - между институцията община и гражданите", посочи той и каза още, че БСП цели да формира мнозинство в столичния общински съвет.

Социалистът анонсира, че още следващата седмица ИБ на градската организация на БСП ще проведе среща с Мая Манолова, за да представят платформата на партията и да чуят нейното мнение.

Калоян Паргов посочи, че партията си е поставила за цел да има поне 14 общински съветници.