Проличават си системните пороци и недъзи на управленски модел на ГЕРБ - партията, довела държавата ни до просешка тояга. За БСП победата няма алтернатива. Ситуацията изисква да покажем хъс и емоция. Стотици хиляди погледи са вперени в нас и всяко политическо действие от наша страна, получава отзвук, в пъти по-силен отколкото в спокойни и безметежни времена.

Това заяви лидерът на БСП - София, Калоян Паргов в доклада си пред конференцията на градската организация, която се провежда днес и трябва да нареди червените листи в столицата. Първата част от заседанието се провежда онлайн заради противоепидемичните мерки.

"Искреното ми желание е хората да видят в БСП жизнена и изпълнена с решимост партия. Ние, в Софийската организация, сме доказали и на избирателите, и на нашите опоненти, че умеем да постигаме резултати. Резултати, които ни дават самочувствието на успешна партия. Партия със стратегическо виждане, която умее да предлага работещи решения", изтъкна Паргов.

Досега ГЕРБ не бил в толкава слаба и в неизгодна позиция, категоричен бе той. "Инатът им на всяка цена да довършат мандата допълнително отблъсна хората. Ето защо ние сме длъжни да победим ГЕРБ и няма да имаме оправдание, ако не го сторим. Не заради самоцелната победа, а заради всичко, което се случва в България и на българските граждани през последните години", допълни лидерът на столичните социалисти.

В анализа си на обществено-политическата обстановка той отбеляза, че в условията на най-дълбоката и всеобхватна криза от Втората световна война насам, далеч по-ясно проличава всестранното изоставяне на България, която по критерия човешко развитие заема последно място в ЕС.

Той изтъкна, че заради епидемиологичната обстановка ще е предизвикателство да се намери подходящ заместител на традиционните форми за агитация.

"Целият ни физически и интелектуален ресурс трябва да бъде съсредоточен именно в тази насока - нашите идеи, ценности и послания да достигнат до най-широк кръг от избиратели. Софийската организация има достатъчно сили и самочувствие да изпълни тази задача", категоричен бе Калоян Паргов.

Паргов коментира и решението на Общопартийната контролна комисия, по-известна като червения партиен съд, от съставите на събранията и конференциите да бъдат извадени онези членове, които не влязоха в Националния съвет на партията.

"Днешното заседание на Градската конференция се провежда с променен състав. В резултат на тълкуване на устава, от делегатския състав отпаднаха другари, с които сме водили не една и две битки през годините", изтъкна той и допълни, че някои действия на националното ръководство напоследък будят недоумение.

"С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро. А опитите отсега да се прехвърля отговорността за евентуален провал на изборите, намирам за безпочвени", заяви Паргов.

Той поясни, че е призовал засегнатите делегати, с които са започнали мандата на настоящата конференция, да приемат взетото решение и да се съобразят с него, като се отстранят доброволно от делегатските състави на районните и на градската конференция.

"Познавам ги от години и нямам никакво съмнение, че те с всички сили ще работят и този път за победа. Но не мога да премълча, че подходът е грешен, дори нечестен", категоричен бе Паргов.

"Мъдростта, която сме натрупали през 130-годишната си история, изисква в следващите два месеца да концентрираме цялата си воля и енергия за спечелването на парламентарните избори", призова лидерът на столичните социалисти.

Той отбеляза, че по време на цикъла от събрания на основните партийни организации и районните конференции социалистите от София масово са дали висока оценка за работата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и са изразили подкрепа за принципната им и последователна политика срещу сегашния модел на управление на страната.

"На 1 февруари президентът обяви, че заедно с другарката Йотова ще се кандидатират за втори мандат, което е тяхно конституционно право. А формулата, с която ще се явят, трябва да акумулира широка обществена подкрепа, каквато на практика те имат", изтъкна Калоян Паргов.

Според него хората очакват от социалистите далновидно и адекватно поведение по време на кампанията и в изборния процес.

"Да покажем, че БСП е мъдрата, отговорна и предвидима в действията си партия. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинство, около което да се формира новото управление на България. За да случи това, задачата ни е да бъдем първа политическа сила на 4-ти април", заяви в заключение лидерът на БСП - София.

"БСП - София, оценява високо досегашната дейност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и изразява своята подкрепа за тяхната принципна и последователна политика срещу сегашния модел на управление в страната."

Това бе записано в решението на конференцията на Софийската градска организация. Предложението да има такава точка в решението бе направено от Жельо Бойчев по време на дискусията по-рано днес и бе одобрено от комисията.

По предложение на Янаки Стоилов пък в решението беше записано, че градската конференция препоръчва на Националния съвет с оглед реализиране на основните приоритети на БСП, да привлече широк кръг от професионалисти с доказани морални качества в листите.