"В МВР не са постъпвали данни за ескалация на протестите през миналата година. Не съжалявам, че полицаите са се презастраховали, извеждайки на улицата машините" - това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на редовния петъчен парламентарен контрол по-рано днес. 

Стоянов коментира, че до последно протестът бил заявен като мирен.

"При крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства. За такива се считат и водните оръдия, а те се ползват освен за физическо, и за психологическо въздействие върху правонарушителите", обясни вътрешният министър, след което уточни, че преди ползването им винаги се отправя предупреждение към нарушителите.

"Действията на протестиращите ескалирали и достигнали размери, застрашаващи здравето и живота на хората и полицаите. Затова и са използвани водни оръдия - за да се запази животът и здравето на хората и полицаите. Водните оръдия дори не са използвани с пълната им сила, тъй като към водната струя не са добавяни други вещества и лютив спрей", посочи Стоянов.

Вътрешният министър заяви, че не съжалява, че полицаите са се презастраховали, извеждайки на улицата машините и отново изтъкна, че при пълната им сила "всичко става на кълбета".

Издаването на ново поколение лични карти започва във временен център

Министърът обяви и че издаването на ново поколение лични карти започва във временен център.

В този временен център ще има две машини, а центърът ще бъде в сграда на МВР. Там ще бъдат издавани само лични карти и документи за пребиваване.

В същото време продължава работата по проекта за новата сграда, която да е център за такива документи. Тя ще бъде построена, но се наложиха корекции, каза Стоянов.

От страна на МВР няма забавяне. Документацията се преглежда в момента. Нанесени са корекции по плана, уточни той.

Калин Стоянов участва в редовния петъчен парламентарен контрол

Снимка: Булфото

Анализ на системата за известяване на нарушения на водачи чрез SMS или по Вайбър показва, че няма рискове

Анализ на системата за известяване на нарушения на водачи чрез SMS или по Вайбър показва, че няма рискове, каза още Стоянов от парламентарната трибуна. 

Няма допълнителна защита от това да не се получават фалшиви съобщения, каза депутатът Борислав Гуцанов. Да не стане така, че нещо много добре работещо да стане уязвимо и невинни граждани да са потърпевши, ако измамници отново влязат в системата, предупреди той.

Системата работи много добре, захранва се с информация и вярвам, че това е начин да съберем глоби, каза министърът на свой ред. Той поясни, че услугата се обезпечава от система на Министерството на електронните съобщения, в т.ч. и по Вайбър.

Анализът не е открил рискове, защото в съобщенията няма лични данни, а само номер на колата. Изпраща се линк за изтегляне на документи, припомни още Стоянов.