Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви за БТА, че България има нужда от стабилно и редовно правителство.

На въпрос дали е готов да продължи да бъде министър на вътрешните работи, Стоянов посочи, че след проведените сега избори вариантите са два - да има служебно правителство или редовно.

"Аз съм на мнение, че България има крещяща нужда от стабилно, редовно правителство, което реално да реализира политиките и националните интереси на България. Знам какво съм заложил като приоритети в министерството, считам че имам възможността аз и моя екип да ги изпълним, така че оттук нататък предстоят много разговори, между много хора, в които аз със сигурност не участвам", каза министърът.

В отговор на въпрос дали МВР е успяло този път да достигне до хора от висшите политически кръгове, които са организирали купуване на гласове, министърът заяви, че по всичките 100 досъдебни производства, по които и сега тече разследването, то ще продължи и няма как само в рамките на няколко дни да се съберат достатъчно доказателства, които да послужат за повдигане на обвинения и евентуално внасяне на делата в съда.

Вътрешният министър посочи, че представители от почти всички политически формации си позволяват купуването на гласове. "Това е едно явление, което много трудно може да бъде изкоренено, но аз считам, че МВР положи достатъчно усилия и максимално ограничи този процес", добави той.

Министър Стоянов заяви още, че не е имало засилен трафик от Турция към България в дните покрай изборите. Той обясни, че МВР от няколко дни контролира ситуацията и тя е спокойна.

Попитан кои са постигнатите от него резултати в МВР в рамките на една година, откогато е на поста и кое е онова, което не е успял да направи, Калин Стоянов посочи, че направените неща са много.

"Социално, по отношение на служителите - увеличение с 10% на заплатите, със 100% увеличение на възнаграждението на курсантите в Академията на МВР, увеличение на парите, които получават служителите със степен "доктор" и са преподаватели в академията, увеличение на порциона от 200 на 300 лева, закупената множество техника", посочи Стоянов.

Той добави, че са предвидени и някои други социални пакети, които "надявам се, че ще имам възможност да реализирам".

По отношение на това какво не са постигнали той и екипът му, Калин Стоянов отговори, че оценката може да я даде някой друг и "най-вече премиерите, с които съм работил".