Бившият министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде втори в листата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" в Бургас на вота на 27 октомври. Това обяви пред журналисти водачът на кандидат-депутатската листа на формацията в Бургас Исмаил Осман. Формацията регистрира пълна листа от 28 кандидати за народни представители във Втори Многомандатен избирателен район Бургас.

Още по време на сформирането на служебния кабинет и първия провал с отказа на президента да приеме в състава му отново за министър Стоянов, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че ако шефът на МВР бъде отстранен, той ще го покани за депутат в неговите листи, тъй като цени професионализма му.

"Ако Калин Стоянов бъде уволнен по най-несправедлив начин заради лъжи и измислици на "Бандата на Кешовете", аз лично ще го поканя да стане водач на моя листа на моята партия", каза тогава Пеевски. Стоянов в Бургас не е водач, но това не означава, че няма да влезе и в друга листа в страната и да я поведе.

Водачът на бургаската листа Исмаил Осман пък определи Калин Стоянов като "човек, който направи за толкова кратко време много неща за служителите на МВР, отколкото други дългогодишни министри и директори". Той представи и други имена в листата на коалицията, сред които са Хюсеин Хафъзов, Мирем Дервиш, Татяна Арнаудова и Михаил Михов. В листата също присъстват имена на трима кметове от община Руен, допълни Осман, предава БТА.

В Деня на Независимостта на България в цялата страна ще се регистрират листите на коалиция "ДПС - Ново начало", обяви Исмаил Осман. "С това показваме, че сме за държавата, за държавността и почитаме традиции, обичаи и национални празници", каза той. По думите му това е знак след изборите политическите формации да се обединят в създаването на редовно правителство.

Кампанията ни ще бъде градивна, няма да навлизаме в компромати и фейсбук битки, посочи Осман. По думите му формацията ще обиколи всички възможни населени места и ще разговаря с живущите.

На въпрос кое е автентичното ДПС, Осман отговори: "От над 20 години членувам в ДПС. Преди два месеца започнаха процесите в партията, но пак останах в нея. Така наречените "хора от автентично ДПС" казаха, че партията е открадната от Делян Пеевски. Няма такова нещо, защото Пеевски беше номиниран от всички структури по време на цикъла от конференции и беше избран единодушно".

"ДПС - Ново начало" е за хората, ще работим и ще бъдем до тях, заяви пред журналисти областният координатор на формацията Христо Широков. По думите му това е посланието на коалицията за предстоящите избори.

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалност "Право" в Бургаския свободен университет. Работа в Министерството на вътрешните работи започва през 2003 г. след добиване на бакалавърска степен от Академията на МВР. Преминал е през специализирани обучения за борба с тероризма, противодействие на нелегалната миграция, трафик на хора, незаконна търговия с оръжия, фалшификации и други. Завършил е курсове за ръководни служители, включително към Международната правоприлагаща академия - ILEA, Будапеща, Унгария, посочват от МВР.

На 6 юни 2023 г. е назначен за министър на вътрешните работи. От 31 май 2021 г. до 5 юни 2023 г. е директор на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) - МВР. В периода 2018 г. - 31 май 2021 г. - началник на отдел "Специални операции" - ГДБОП. От 2016 до 2018 г. - началник на РУП - Приморско при ОДМВР - Бургас, от 2011 до 2016 г. - служител в отдел "Специални операции" - ГДБОП - МВР, като в периода 2013 - 2015 г. отделът е в ДАНС. От 2009 до 2011 г. - служител в ТЗБОП - Бургас, в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора. В периода 2003 - 2009 г. - служител в сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Бургас.

В професионалната си кариера многократно е награждаван от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР, председателя на ДАНС. Носител е на международна награда "40 под 40", както и на две колективни награди - от "Сикрет сървис" на САЩ и от Европол, посочват от МВР. От 6 юни 2023 г. е министър на вътрешните работи в кабинета "Денков".

Водачът на бургаската листа на "ДПС - Ново начало" Исмаил Осман е роден на 16 септември 1980 г. в Айтос. Завършва Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", където придобива магистърска степен по администрация и управление. Дипломира се като учител по математика и информатика. В периода 2009-2013 г. е кмет на Община Руен. Към настоящия момент е председател на Общинския съвет в Руен.