Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов заяви, че до момента не е получавал покана за участие в служебния кабинет на Димитър Главчев. Пред журналисти в Белене Стоянов коментира, че ако бъде потърсен от Главчев, ще се отзове на поканата. Ще изговорим това, което има да си кажем, добави Стоянов.

Единственият човек, с когото съм разговарял, който ме покани да бъдат част от "кабинета Денков" като министър на вътрешните работи, като експерт, това е господин Кирил Петков, каза Стоянов в отговор на журналистически въпрос. Вероятно на някои хора не им хареса фактът, че за тези девет месеца не политизирах системата на Министерството на вътрешните работи и най-вече не позволих на някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставян определен човек, добави още министърът в оставка.

Относно работата на МВР по организацията на предстоящите избори, Калин Стоянов заяви, че МВР, в частност Дирекция "Български документи за самоличност", винаги са готови да си свършат работата, дори изборите да са "две в едно".

Министърът в оставка коментира и действията на МВР по отношение на намаляване на нарушенията за превишена скорост. По думите му е важно, когато има констатирани нарушения, санкциите на нарушителите да бъдат събрани. "В МВР това е приоритетно изведено, както със системата за сигурно електронно връчване, така и със системата за връчване на пътя", посочи Стоянов. Той добави, че мерките вече дават резултати - 40 % по-висока е събираемостта на глобите, сравнено със същия период на миналата година.

"Ако ние успяваме да събираме глобите, които са наложени, мисля, че максимално бързо ще преборим чувството за безнаказаност на тези нарушители, които от дълги години са на пътя", посочи Калин Стоянов. Министърът в оставка допълни, че в МВР в момента има общо четири обществени поръчки на различен етап за закупуването на 273 камери за контрол на скоростта, които ще бъдат разпределени на територията на цялата страна.

Стоянов посочи още, че МВР работи в много добър синхрон и в тясно взаимодействие с Европейската прокуратура. "Има множество досъдебно производства, които се разследват реално от служители от Главна дирекция "Национална полиция" или от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Освен досъдебните производства има и предварителни проверки, които се извършват по различни казуси". По отношение на разследването за тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" министърът обяви, че не е редно да се дава предварителна информация за досъдебно производство, по което тече разследване.

Калин Стоянов бе в Белене за откриването на Районното управление на полицията в града, закрито на 30 май 2022 г. и преобразувано в полицейски участък със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.