Каква е равносметката на депутатите в последния им парламентарен ден? В студиото на "Тази сутрин" по bTV обзор на дейността на Народното събрание направиха депутатите Маноил Манев от ГЕРБ, Александър Симов от БСП, Хамид Хамид от ДПС и Александър Сиди от ВМРО.

Парламентарното мнозинство на правителството е стабилно, заяви Александър Сиди.

"Господин Сидеров нееднократно заяви, че иска мандатът да бъде изкаран докрай", заяви депутатът от ВМРО, според когото "Атака" ще сключи отделно коалиционно споразумение с ГЕРБ.

"Не сме изхвърлили Сидеров от малката коалиция. Направихме така, че нашата група да продължи да работи добре. Ръководството не се събираше и нямаше смисъл. Това беше логично развитие", категоричен е Сиди.

Парламентарният сезон е бил успешен и за БСП, въпреки бойкота на заседанията, смята Александър Симов.

Според него "столетницата" е доказала, че "поставя важните теми за обсъждане, а парламентът функционира като смешка, когато няма опозиция".

Ключовото за управлението на ГЕРБ е стабилността и тя е била постигната, смята депутатът от управляващата партия Маноил Манев.

Тази стабилност обаче е подложена на изпитание от кризи като кибератаката срещу НАП и епидемията от чума по прасетата, контрира Хамид Хамид от ДПС.

"Стабилността на управлението не е стабилност на държавата", заяви депутатът от ДПС, който каза, че неговата партия се стреми към второто, затова не смята, че има нужда от нови предсрочни избори тип "стани да седна", а обединение около приоритети на управлението.

"Закъсняхме с мерките и не направихме достатъчно", призна Александър Сиди за епидемията от свинска чума.

Според Хамид Хамид има проблем със законодателната инициатива и той идва от Министерски съвет, който не предлага качествени законопроекти.

Маноил Манев обаче отрече да има такъв проблем с новите закони и като оценка за тяхната полезност посочи реакциите на опозицията и президента.

Депутатите коментираха и промените за субсидиите в Закона за политическите партии и сезирането на Конституционния съд от страна на президента за даренията за политическите формации.

 

"Президентът няма мотиви, това са коментари", заяви Манев, според когото няма опасност партиите да станат зависими от бизнеса, защото има четиристепенен контрол на техните финанси и всичко се публикува.

"Публикуват се и даренията, и обществените поръчки, много лесно може да се засече, ако има зависимост", заяви депутатът от ГЕРБ.

Според Александър Сиди дебатът за субсидиите е тръгнал "в друга посока" и приетите промени не са "най-доброто", но "нека да видим как ще работи тази система".

Макар че излизат във ваканция, депутатите няма да почиват. Предстоят им срещи по изборните им райони.

"Политическият сезон не свършва, а започва днес", категоричен е Маноил Манов.

"Депутатите нямат отпуск, а парламентът има ваканция по правилник", отбеляза Хамид Хамид.