346 българи са се заклели да спазват Конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до 2021 година. Толкова са хората, които управляват страната от демократичните промени, когато министър-председател става Андрей Луканов, до началото на миналата година, когато такъв става Стефан Янев.

Големият въпрос, на който никой не даваше отговор, е как се става министър в България? Така беше до 2021 година, когато за първи път у нас излезе от печат наръчник за кандидати за министри. Това стана точно след третите по ред парламентарни избори и в момент, когато се очакваше съставянето на сегашното редовно правителство.

Наръчникът "Как се става министър в България" обяснява къде партиите отглеждат, търсят и намират членовете на едно правителство. Ако искате един ден да станете министър, изглежда трябва да имате късмет и може би приятели, с които да се окажете на правилното място и в точното време. И да носите вратовръзка, допълва журналистът от "24 часа" Пенчо Ковачев, един от седемте журналисти на медията, който са авторите на тази книга.

Освен истински куриози от българската политика, като този дето жена министър е предложена за приза "Мъж на годината", наръчникът разказва и обяснява фрази, с които съответните министри ще останат в историята на България. Пенчо Ковачев припомня случая с Нейчо Неев, вицепремиер и министър на транспорта в правителството на Любен Беров, на който се приписват думите: "Егати държавата, след като аз и бях вицепремиер".

  • Какви качества трябва да има бъдещият член на кабинет?
  • Има ли правителство, което да не е било обвинено в корупция?
  • Как се чувства един министър, когато напусне поста и телефонът му замлъкне?

Отговорите на Пенчо Ковачев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Пенчо Ковачев е завършил Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е във вестниците "Поглед", "Стандарт", "Новинар", "Кеш", бил е директор на новините в БНТ. Сега е коментатор във в. "24 часа". Автор е на 11 книги, сред които "Петър Младенов. Цялата истина - политическа биография". Сценарист и съсценарист на 7 документални филма и два сериала по БНТ.