България гласува за 46-ти парламент при малко по-слаб интерес до момента, в сравнение с изборите през април. Гласуваме при познати антиковид - мерки, но по нови правила - за първи път в избирателните секции се допуска видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време, при отчитане на резултатите от вота.

За първи път гласуваме изцяло машинно, освен в най-малките изборни секции с под 300 избиратели. Навсякъде са подсигурени и хартиени бюлетини, които заменят машинния вот само при извънредна ситуация и само след изрично решение на ЦИК и районните комисии.

А такива ситуации не липсваха - още от началото на изборния ден започнаха техническите проблеми с машините - едни бяха програмирани с грешен начален час, други не отчитаха картите, трети не издаваха контролна разписка. Заради това в някои секции изборният ден закъсня с часове, а други преминаха изцяло на хартия.

По данни на ЦИК - осигурени са над 10 930 машини, а до ранния следобед проблем е имало с 52 устройства.

В цялата страна имаше засилено полицейско присъствие и нямаше сериозни нарушения, отчетоха от МВР. Гласуваме в над 13 970 секции у нас и в чужбина. В страната промяната на броя на изборни секции е незначителна, но зад граница са увеличени чувствително в сравнение с предишния вот - 784.

Най-сериозно се усети проблемът с машините в столицата, и то заради грешно програмиран таймер, неработещ принтер или невключен кабел, обобщава БНТ. 

Под 0,49 процента от над 10 000 машини са имали някакъв проблем през днешния ден.

Въпреки това там, където имаше проблем се чакаше с часове, за да може да се гласува. Например в една секция в столицата - чакането продължи пет часа. Именно дългите опашки доведоха до напрежение между гражданите и членове на секционните комисии.

Много от СИК-овете се оплакваха, че се налага дълго да чакат решението на Централната избирателна комисия за преминаване към гласуване на хартия.

В 2 от секциите в 128-мо училище в София имаше технически проблем с машините. Не се стигна до сигнализиране на РИК, нито до ЦИК. Техниците оправиха проблема по телефона.

Опашки се образуваха от сутринта пред столичното 45 ОУ заради технически проблем с машините. Повече от три часа ЦИК не взе решение за преминаване към бюлетини. Това доведе до напрежение и големи опашки.

В 36-а секция машината не е отчитала картата. Вратата на секцията е била затворена около час и половина, от 8.00 до 9.30 часа.

В 198-ма секция в бургаския квартал "Лозово" на практика изборният ден започна малко преди 10.30 часа заради проблем с машината, затова се наложи хората да гласуват на хартия.

Голяма част от гласоподавателите в тази секция изцяло се отказаха да дадат своя вот заради забавянето.

Подобна е ситуацията и в Карнобат, а на други 6 места изборният ден започна с час закъснение заради проблем с машините. Проблемите вече са отстранени. Там, където се е получило забавянето, изборният ден ще бъде удължен с още час, обясниха за БНТ от РИК Бургас.

Още в началото на изборния ден машината в бургаския квартал "Лозово" блокира. Малко преди 10.30 часа с решение на ЦИК секцията премина на хартиени бюлетини.

Повече от 5 часа и половина се чакаше решението да се премине към гласуване с хартиени бюлетини в 77-ма секция в ОУ "Стоян Михайловски" в Пловдив, след проблем с машината за гласуване.

Проблеми има с 42 машини, което е под 0,4% от всички машини в страната.

За да работи, една от машините в Ямбол трябваше да се рестартира след почти всеки втори избирател. Въпреки това не се премина на гласуване на хартия.

Машината в секция във Враца се повредила след като гражданин рязко издърпал разписката от нея. Там преминаха към хартиена бюлетина.

Към гласуване с хартиена бюлетина преминаха и в секции в Добрич, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K