Народното събрание подкрепи внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие срещу правителството заради провала във финансово-икономическата политика.

Общо 239 народни представители дадоха своя глас в пленарната зала. Отсъстваше депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева, която е в болнични заради контузен крак.

"За" свалянето на кабинета гласуваха 123 депутати от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Гласовете "против" бяха 116 - от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими депутати. "Въздържали се" нямаше.

Вчера дебатите в пленарната зала продължиха близо 8 часа. Според правилника, гласуването може да бъде проведено не по-рано от 24 часа след края на дебата. Затова и временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов насрочи вота за 19.10 ч. днес.

"За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от господин Пеевски, Слави Трифонов, Бойко Борисов и госпожа Митрофанова. Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха е, че така не могат да спечелят българския народ. Обещавам, че ние ще продължим да отвоюваме държавата си", заяви от парламентарната трибуна Кирил Петков. 

Депутатът от ДПС, който единствено бе гласувал "против" вота на недоверие, се оказа Рамадан Аталай. Той обаче излезе на трибуната и заяви, че се е получило объркване и системата не е отчела правилно гласа му.

Скрийншот: Народно събрание

Гласуването в пленарната зала днес бе историческо, защото това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който е успешен и сваля кабинет.