Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва да стане задължителен критерий за придобиване на българско гражданство.

Трябва да има ясни и точни критерии, за да няма съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна. Крайно време е един от задължителните, ако не и първи критерий да бъде познаването на българския език, заяви вицепрезидентът пред журналисти в Каварна. Йотова допълни,че познаването на езика сега не е задължително условие и според нея това е абсолютно недопустимо.

Вицепрезидентът каза, че се надява парламентът да направи промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България, които са "кърпени" през годините и в тях има текстове, които си противоречат. Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не толкова за да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство, колкото тя да се направи по-прозрачна, поясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се подготвят тези промени. По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е безспорен успех за България, са зачестили и молбите на албански граждани за придобиване на българско гражданство.

Илияна Йотова поздрави участниците в 15-ото издание на общобългарския фолклорен събор "С България в сърцето", който вдигна завеса днес в Каварна.

"Днес, на 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий Каварна е най-младият град на България. Днес Каварна събира таланта и голямата обич и преклонение към България." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри 15-ото юбилейно издание на Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето". Негови организатори са Община Каварна и продуцентска къща "Пирина". В тридневния събор участват над 1500 деца и младежи от цяла България и историческите ни диаспори.

"От множеството срещи с българите в Молдова, Сърбия, Македония, Албания, Унгария разбрах колко ценят те подкрепата на хора като вас", с тези думи вицепрезидентът се обърна към един от вдъхновителите на събора - Илия Луков. "Вашето дело е още по-значимо - чрез преданията, приказките и героите от фолклора, вие съхранявате величието на народа ни, независимо от това къде се намират неговите чеда", отбеляза Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента Каварна и младежкият събор дават възможност да помним, че всички сме част от един народ - и българите тук, и сънародниците ни извън границите на България. "Време е за единение на българите от цял свят за развитието и бъдещето на България", призова Илияна Йотова.

В деня, в който в много градове в целия свят българските общности отбелязват Деня на св. св. Кирил и Методий, вицепрезидентът изпрати послание към тях от Каварна: "България е древна страна, страна не на разстояния и мащаби, а империя на духовност и култура. Една от най-старите държави, създала писменост за славянските народи. Да бъдем горди, че сме българи."

"Фолклорът и традициите ни обединяват. Българските младежи ни обединяват, защото те са истинското общо бъдеще на нашия народ. Независимо къде живеят, те носят българщината в сърцето си и я предават. За нашите деца сме длъжни да направим всичко, за да съхраним традициите. За да пребъде България", убедена е вицепрезидентът.