"Не възприемам посещението на президента Румен Радев като цел за възкресяване на АЕЦ "Белене". Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод визитата на Радев при Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

"Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България", каза още Йотова.

По думите й Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус.

"Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог", подчерта Йотова.

Тя коментира и своята обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли.

"Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България. Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. Не трябва да сме наивници", каза вицепрезидентът.