Насъскване на едни групи земеделски производители срещу други - така вицепрезидентът Илияна Йотова определи изявленията на управляващите по отношение на фермерите, предава БНР.

Йотова каза, че не приема тона на правителството и на премиера Николай Денков към земеделските производители на принципа "Разделяй и владей". "Още повече, проблеми има. Проблеми има и с реализирането на "зелената сделка", това е основен проблем повече за производителите в Западна Европа. Проблеми има и за страни като нашата по отношение на безмитния внос с Украйна. Финансирането може да е инструмент в момента, но то не може да бъде дългосрочна мярка тогава, когато политиките са сгрешени, те всеки път ще изискват все ново и ново финансиране", добави тя.

Вицепрезидентът смята, че когато следващият земеделски министър участва в заседания в Брюксел, трябва да говори с гласа на тези в Европа, които поставят темата за новата селскостопанска политика, която поставя отделните страни в различни условия: "Как ще бъдат субсидирани земеделските производители оттук нататък, как ще бъде регламентиран пазарът с вноса от страни извън ЕС".

Венцислав Върбанов: Опитите да бъдем разделени този път не успяха, ще отстояваме исканията докрай

Положението е толкова тревожно и тежко, че този път сме решени да отстояваме исканията докрай и няма да се получи, както септември 2023 г. Това заяви пред БНР Венцислав Върбанов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Днешният меморандум, предложен от правителството, той коментира така: "Не мога да преценя в момента какво точно ни се предлага. Опитите да бъдем разделени този път не успяха".

Той припомни, че е бил депутат в четири НС и "знам как се приемат закони на коляно и знам какви са процедурите за приемане".

"Не виждам как Законът за браншовата камара и Законът за браншовите организации ще подобрят положението на земеделците. В Закона за арендата има добри неща, но не виждам как ще стане", коментира Венцислав Върбанов.

"Трябваше да се направи анализ и нашият министър не положи усилия за това. Министърът е един от нас, да, но е там да разрешава проблемите и ако има схеми, да ги разбие. За тези 9 месеца приехме, че не политик, а един от нас слагат за министър и го подкрепихме. Затова ни е голямо разочарованието, защото ни бяха големи надеждите", категоричен е Венцислав Върбанов.

Той смята, че "това, което се предлага в момента, е абсурдно и на голяма част от зърнопроизводителите зърното им стои по складовете".

"Те още не са реализирали загуба и както цените вървят надолу, загубите ще са им още по-големи. Големите печалби са в индустриалните предприятия, които преработват земеделска продукция", каза Върбанов.

И препоръча: "Да видят как правителството в Румъния за 3 дни решиха проблема, да видят в Европа как се реши проблемът. Пари в бюджета можеше да се заложат преди 2 месеца, когато ги поискахме - 420 млн. за украинската помощ. В крайна сметка имаме българско правителство, което трябва да мисли за българските производители, българските граждани и всичко българско. Като министър аз съм работил в много по-тежки времена, от гледна точка на финансови възможности, но никога не съм имал протести."

Председателят на НАЗ заяви, че за пролетната кампания "взимаме всичко на изплащане и искат някой да доказва, че е на загуба, за да вземе сега 5 лв. и 5 лв. през септември".

Върбанов каза, че засега нямат покана за разговорите утре, "ако получим, УС ще решат".