Като епидемия. Така вицепрезидентът Илияна Йотова определи купуването на гласове в контекста на почти всекидневните акции на МВР срещу търговията с вот.

Дни след срещата в Президентството със службите за изборите, Йотова призова да се залавят не само дилърите на гласове, но и техните поръчители.

"Факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни акции за купуване на гласове. Това вече е епидемия, не е градски фолклор, не са слухове. Това е начин, по който България прави избори. И ако аз поставих въпрос само до дилърите ли ще се стигне, и получихме отговор от МВР, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства, за мен това не е задоволително. Трябва да се стигне до поръчителите", посочи вицепрезидентът, цитирана от Нова телевизия. Според Йотова който купува гласове, не трябва да участва в следващи избори.

Вицепрезидентът коментира и процедурата за избор на нов главен прокурор и издигането само на един кандидат за поста от Висшия съдебен съвет:

"Тази номинация показва, че проблемът е доста по-дълбок, отколкото номинацията за една конкретна кандидатура. Това е пълен провал на авторите на т.нар. съдебна реформа, която беше отхвърлена с решение на Конституционния съд, защото се върнаха нещата такива, каквито бяха в изходна точка".

Според нея това е неспособност на Народното събрание да избере нов Висш съдебен съвет.