Напрежение в пленарната зала още на старта на работния ден на депутатите. В остри сблъсъци влязоха народните представители от опозицията и управляващите още по дневния ред, а след това се прехвърлиха и на орязаните пари по плана за възстановяване.

Преди да успеят да наредят програмата за седмицата, народните представители вече бяха на крачка от физическа саморазправа, което принуди председателя на НС Мирослав Иванов да даде почивка. ИТН обвини, че бивш и кандидат-премиер продължават да звънят на техни депутати с оферти за новото мнозинство. 

Размяната на реплики между ИТН и БСП последва, след като парламентът не прие да се включат като първа точка в седмичната програма на НС промените в Закона за личната помощ, предложени от партита на Слави Трифонов. 

Повод за рязко повишаване на градуса на напрежението стана въпросът на Тошко Йорданов: "Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?", след като преди това председателят на ПГ на левицата оспори искането на ИТН в седмичната програма да влезе тяхно предложение по закона за личната помощ и децата с увреждания. Председателят на ПГ на ИТН коментира, че от БСП са искали да има такъв Закон за личната помощ, а сега, когато го предлагат, "работейки болонки на "Продължаваме Промяната" (ПП), джафкат в обратна посока".

Снимка: БТА

Той и съпартиецът му Станислав Балабанов заключиха, че по време на протестите на майките на децата с увреждания са "се тръшкали" в тяхна защита", а сега иронизират ИТН защо не били вкарани парите за личната помощ в бюджета. В момента трибуната се използва за политическа пропаганда от БСП заради гузната им съвест, констатира Балабанов.

"Лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво", каза и Тошко Йорданов и даде за пример БСП. Той добави, че е "висша форма на лицемерие" и това, че Кирил Петков и Асен Василев "се скъсват да звънят на хората от ПГ на ИТН".

"Да се обаждат на роднините им и да предлагат постове", разкри Йорданов. "И после кой на кого бил орган? Свиленски кой точно орган на тялото на Нинова е?", попита Тошко Йорданов. Това предизвика депутатите на БСП да скочат от местата си и да започне словесна разправия на опасно късо разстояние между Свиленски и Тошко Йорданов, а в този миг призивите на председателя на НС останаха нечути, поради което Мирослав Иванов побърза да даде почивка за уталожване на страстите.

Снимка: БТА

След паузата Мирослав Иванов наложи наказание "порицание" на Тошко Йорданов за изказването му, което не само съдържало обиди към колеги, но е довело и до безредици в залата. От БСП пък настояха по-тежко наказание - "отстраняване от заседанието".

"В Закона за личната помощ ясно сме разчели кои са точно необходимите стъпки за тези четири хиляди човека, които трябва да бъдат обезпечени с лични асистенти през съботите и неделите, както и финансовият ресурс не е толкова голям, че да не може да бъде осигурен", заяви на брифинг в кулоарите след скандала председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Той коментира, че управляващите са се похвалили с излишък за първото шестмесечие, а не искат да се приемат промените в закона, за да се гарантира помощта за хората с увреждания. По думите му необходимите средства не са толкова много.

"Можеха да бъдат вкарани в бюджета, но трябваше да мине първо законът", каза депутатът от ИТН. Партията се опитвала от три седмици безуспешно да вкара законопроекта в дневния ред.

Снимка: БТА