След като БНР спря излъчването на интервюто на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и журналиста Петър Волгин, не закъсняха и политическите и обществените реакции.

От руското посолството заявиха, че действието на Националното радио предизвиква недоумение и разочарование.

"Както вече знаете, програмният съвет на БНР след извънредно заседание на 16 декември т.г. забрани излъчването на интервю с Посланика на Русия в България Елеонора Митърфанова в днешния епизод на предаването "Политически НЕкоректно", пишат от посолството на Русия в официалната си страница във Facebook.

"На фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване на собственото мнение решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование. Убедени сме, че колкото по-силна е цензурата, толкова по-голямо е търсенето на алтернативно мнение и истина за случващото се в Русия и света", допълват оттам. 

Междувременно реакция имаше и от лидера на ИТН Слави Трифонов, който обяснява, че всеки има право свободно да изразява мнението си.

"Искам най-откровено да ви кажа, че за мен да съм свободен да говоря това, което мисля, е едно от най-важните неща в живота ми. Бих го защитавал и го защитавам с цената на всичко. По някакъв личен начин казвам, че свободата на словото е едно от най-важните достижения на една демократична държава. А, ние такава ли сме", пита Трифонов и продължава:

"От опит пак ще ви кажа, че не сме точно такава държава. И поредното доказателство е поведението на Българско национално радио към Петър Волгин. Давал съм интервюта на Петър Волгин, той е свободен човек и в тази ситуация заслужава подкрепата на всички журналисти. Ако, въобще, има гилдия, разбира се. Аз лично го подкрепям от цялото си сърце".

По думите на лидера на ИТН дори Петър Волгин да е русофил или пък русофоб - той има право свободно да изрази мнението си дори и да не са съгласни всички с него.

"Аз, лично съм интервюирал Михаил Горбачов, бившия министър-председател на Русия - Евгени Примаков, бившия кмет на Москва - Лужков, Немцов, големия руски актьор и режисьор Никита Михалков, великия актьор Армен Джигарханян, Йосиф Кобзон, моят приятел Филип Киркоров и още огромен брой руски актьори, политици, шоу звезди, певци. И сега какво да изпитвам срам ли? Не, аз смятам, че Путин води ужасна, неправомерна и несправедлива война в Украйна и трябва веднага да бъде спрян по всякакъв начин. Но, също така смятам, че аз и екипът ми сме имали честта да интервюираме огромен брой велики руснаци. И това наистина е истинска чест за мен", добавя Слави Трифонов.

"Je suis, Петър Волгин!", завършва поста си шоуменът.

Реакция дойде и от журналист от радиото - Милена Димитрова - председател на Обществения съвет на БНР. Според нея с неизлъчването на интервюто "окастря свободата на словото".

"Като председател на Обществения съвет на БНР, от името и на членовете му изразявам недоумение, огорчение и несъгласие с решението на Програмния съвет на БНР да цензурира интервюто на Петър Волгин с посланик Митрофанова и по този начин да окастря свободата на словото. Радиото е силно, когато говори, а не когато се самозаглушава. Престарали са се тези хора в желанието да угаждат и да служат на постовете си. Когато обществото се раздира от противоречия, поне Радиото не бива да мълчи и да цензурира различните мнения", пише Димитрова. 

В своя позиция от "Възраждане" призоваха Програмният съвет на Българското национално радио да премахне "двойните медийни стандарти и да се противопостави на политическия натиск над четвъртата власт."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че намесата на политици в работата на журналистите е посегателство върху тяхната свобода. Според нея въпросът е принципен и е поредното доказателство за посегателство върху демократичната свобода на медиите.

Не може политик да казва кой да ходи на интервю и кой не, категорична беше Корнелия Нинова.

Това, което се случва с БНР, с паметниците, показва, че няма никакво съобразяване с правото, със закона, с изисквания на този закон, допълни лидерът на БСП, цитирана от БТА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също разкритикува остро свалянето от ефира на БНР днес на интервю с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

"В България рускините нямат право да дават интервюта или да пресичат въздушното пространство. Може ли още да се диша в България", попита в Telegram Захарова.

Малко по-рано самият Волгин обяви в социалната мрежа, че интервюто е спряно. 

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите", написа журналистът.

"Решението на Програмния съвет се основава на констатации за несъответствие с редакционните стандарти", уточни генералният директор на радиото Милен Митев, независимо какво решение се взема по въпроса, то ще бъде обект на критика занапред. Той изрази "наивен оптимизъм" решението да не е взето под натиск и отбеляза, че "може би не всеки намира подобно решение за цензура".