Превозвачи разпространиха запис, за който се твърди, че е от срещата им с премиера Кирил Петков, която ден по-рано завърши със скандал.

В аудиото, цитирано от bTV и чиято достоверност не може да бъде потвърдена, глас, приличащ на този на министър-председателя подробно обяснява ситуацията, в която е държавата. Директно е адресирано едно от основните искания - падане на акциза на горивата.

"Нашата ставка е най-ниската разрешена. Казах (на Европейски съвет - б.р.) "временно, за малко, докато е криза", но този тип решения се вземат с мнозинство и много министър-председатели скочиха: "Ако разрешим на България, всички наши опозиционни партии ще искат същото да се случи в нашите страни, това е огромна дупка за бюджета". Тази дерогация в този момент няма как да се случи", обяснява "Кирил Петков".

Въпреки това, мъжки глас, който се представя за Йордан Арабаджиев, повтаря исканията на бранша, като подчертава, че има писмо от еврокомисар, че е възможно падане на акциза за 6 месеца, а също и премахване на биодобавката.

"Кирил Петков" отбелязва: "Държавата не е нищо повече от преразпределител на пари. Ние не изкарваме пари, аз нямам пари за даване - ако имам пари за даване, те са от моята заплата. Ние имаме задължение да използваме парите на данъкоплатците по най-разумния начин".

Той отговаря директно на искането за оставки: "Оставка на тримата министри, ако се случи, просто цялото правителство пада, няма никакво съмнение в това. Логично е да помислим какво означава това - служебен кабинет, следващи избори, комбинация от "Възраждане", разни други новородени партии. Шансът за някакво правителство е близко до нула и, ако има такова правителство, България ще плаче, единствената причина, заради която още съм мотивиран да съм тук, е, че този сценарий като българин не мога да го позволя".

"Ако мислите, че ГЕРБ ще се върне на власт и ще оправи всичко - това, което заварихме е МВР сектор - 2/3 ТЕЛК, инвалиди, отбраната - повечето са пенсионери, здравеопазването - огромни дупки...", описва "Петков".

В този момент женски глас го обвинява, че разводнява темата.

"Ако искате винаги можете да си тръгнете, това е... По всяко време сте поканени, ако ви е досадно, да излезете - вратата е там", ѝ отговаря мъжкият глас.

"Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по конкретна тема. В момента разводнявате темата. Вие имате среща в 17:00 часа след това. И въпросите, които ние сме ви поставили, остават без отговор в момента. Така че много ви моля, нека да не разводняваме", отвръща женският глас, след което "Петков" заявява:

"Повярвайте ми, ако не искате да слушате, вратата е там. Ето я. Зад Вас. Няма... Аз решавам тук как ще говоря и какво ще говоря".

Малко по-рано пред bTV Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи e потвърдиla, че женският глас е нейният.

От МС пък излязоха с позиция, в която заявяват, че срещата е била работна и не се е предполагало да бъдат правени записи без знанието на всички участници.

"Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати", посочват от кабинета.

"Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%", допълват от МС.