"Правителството на Сирийската арабска република потвърждава, че тази агресия отваря широко вратата за всякакви възможности, особено защото не оставя никакво съмнение за реалността на връзките между всички елементи, които водят война срещу Сирия", се казва в изявление на правителството, прочетено от министъра на информацията Омран аз -Зуби след извънредно заседание на кабинета. Зуби заяви, че израелският удар доказва връзките между Израел и ислямистки екстремистки групировки, които се опитват да свалят сирийския президент Башар Асад. Той добави, че Сирия има правото и дълга "да защити народа си с всички възможни средства". Според Сирия израелските въздушни удари на нейна територия са явно нарушение на международните закони и правят Близкия изток по-опасен.

Сирийският заместник-външен министър Файсал ал Мекдад също заяви за Си Ен Ен, че нападението доказва, че Израел се е съюзил с бунтовниците, които се борят за свалянето на президента Башар Асад.
Той добави, че Сирия ще отвърне на удара в нужното време и по подходящ начин. Освен това, сирийските власти изразиха готовност да осигурят за ливанското шиитско движение „Хизбулла” такива видове оръжие, с каквито никога досега не са разполагали.

В писмо до Съвета за сигурност на ООН сирийското външно министерство заяви, че при "израелската агресия" са убити и ранени няколко души и са нанесени сериозни материални щети.
Тези нападения целят "да окажат пряка подкрепа на терористичните групировки", които воюват срещу правителството, се казва в писмото.

Сирийското правителство нарича "терористи" бунтовниците, които се борят за свалянето на Башар Асад.

Сирийските военни са получили нареждане да разгърнат ракетни комплекси в посока към Израел, предаде ливанската телевизия „Ал Маядин”, позовавайки се на високопоставени източници.

Израел затвори днес за граждански полети своето северно въздушно пространство, предаде израелското радио, цитирано от ДПА.

Израел предприе през нощта второ въздушно нападение край Дамаск, като ударът е бил насочен по ирански ракети, предназначени за Хизбула.

По-късно израелската армия разположи в северната част на страната система за противоракетна отбрана.

Разполагането на две батареи от противоракетната система "Железен купол" беше извършено в рамките на "постоянната оценка на обстановката", заяви израелски военен говорител.
"Железен купол" осигурява защита срещу ракети с малък обсег, каквито Хизбула имала с хиляди.

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Рамин Мехманпараст осъди атаките на Израел в Сирия и настоя страните от региона да реагират с благоразумие на тези агресивни актове. Мехманпараст обвини Израел, че иска да създаде нестабилност и несигурност в района като предизвика конфликти от етнически и религиозен характер.

Арабската лига осъди израелските въздушни удари в Сирия и призова Съвета за сигурност на ООН да действа незабавно за прекратяването им.