Изключените по време на последното заседание на 50-ия Конгрес на БСП 13 социалисти съобщиха, че ще се явят пред Общопартийната контролна комисия, за да защитят правото си на членство в социалистическата партия. 

"Ние, социалистите, които бяхме противоуставно изключени от Българската социалистическа партия на последното заседание на 50-ия Конгрес на партията, по покана на Общопартийната контролна комисия на БСП, на 8 април (събота) ще защитим нашата жалба, подадена още на 23 февруари т.г. пред Комисията", обявиха социалистите в писмо до медиите. То е подписано от Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябников.

"Потвърждаваме, че нашето изключване от БСП бе направено от Конгреса в остро противоречие с Устава на партията, в условията на документирана фалшификация при преброяването на гласовете, без да можем да се защитим", пишат още изключените. Те бяха отстранени през февруари с 490 гласа "за", 82 "против" и 28 "въздържали се", а формалното предложение тогава направи Таско Ерменков.

Социалистите припомнят, че на проведеното на 11 февруари заседание на Конгреса на БСП поискаха думата, за да представят "своята загриженост за проблемите и бъдещето на БСП, която се различава от тази на ръководството". "Това наше уставно и демократично желание не само бе подложено на цензура от председателстващия, но и бе представено като "опит за саботаж на Конгреса", което не отговаря на истината", категорични са Витанов, Шаренкова, Пиринска и останалите изключени социалисти.

Те са категорични, че са защитавали и защитават свободното право на изразяване на мнение и ще продължат да го правят с грижа за БСП, за лявата идея, "която днес е ключова за бъдещето на България, намираща се в тежка социално-икономическа криза, трайно превърнала се в най-бедната страна членка на Европейския съюс".

Отбелязват и че тревожните им констатации за кризисните процеси в БСП са се потвърдили на изборите на 2 април т.г., довели до пореден електорален спад за партията, до загуба на парламентарни мандати и регионално представителство, до загуба на доверието сред ключови леви социални групи - трудовите хора, пенсионерите, младите хора, интелигенцията и др.

"Вярваме, че справедливостта ще бъде възстановена, БСП ще се върне към традициите си на демократична партия с широк и честен идеен дебат, а ОПКК ще отмени противоуставното решение на Конгреса, касаещо нашето изключване. Защото само чрез свобода на мнението и съвестта, с диалог и единство БСП ще заеме своето достойно място на партия, защитаваща хората на труда, социално слабите и предлагаща модерни социални политики", завършва писмото на социалистите.

Цитираните в писмото бяха изключени през февруари по време на заседанието на най-висшия орган на партията. Дотам се стигна след протест от тяхна страна, че не е включено в дневния ред искането за препотвърждаване оставката на Корнелия Нинова, подадена на предишно заседание на конгреса. 13-те социалисти се качиха на сцената, докато над 100 социалисти скандираха "Оставка" пред залата на конгреса.