Правителствата на страните от Запада са длъжни да осигурят честни и прозрачни избори за президент в Турция, насрочени за 24 юни. Това пише в статия "Вашингтон пост".

Според медията, недопустимо е да бъдат използвани фалшификации от страна на привържениците на Ердоган за поредната му победа.

"Интересно е да видим как турските избиратели се отнасят към нелибералното самодържавие на Ердоган и дали ще демонстрират подкрепа за демокрацията в страната. Това може да забави отделянето на Турция от Европа и САЩ. Няма съмнение, Ердоган е най-ловкият политик от последните няколко десетилетия и не трябва да бъде подценяван. Но ситуацията е такава, че западните държави трябва внимателно да следят случващото се в Турция на изборите, защото техният резултат съвсем не е предрешен", пише още в статията.

В последно време се увеличават признаците, че партията на справедливостта на Ердоган, която е на власт от 2002 година, може да загуби както парламентарните, така и президентските избори.

Според турски ползватели на социалните мрежи, в страната се появява умора от управлението на действащия президент, както и недоволство от икономическата ситуация в последно време.