В декларация, подписана от Валери Симеонов, от Патриотичния фронт заявиха, че са единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не е променила позицията си.

Те настояха, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това се пристъпи към съставяне на правителство.

От ПФ подчертаха, че от 5 октомври до днес категорично са заявявали, че не желаят да участва със свои представители в евентуално бъдещо правителство. Това бе заявявано на всички етапи в хода на преговорите с ПП ГЕРБ - на 16, 23, 30.10, както и на лидерската среща на 27.10.2014 година, посочиха хората на Симеонов.

От там заявиха, че никога не е било поставяно условие за неучастие на конкретни лица от ГЕРБ или Реформаторския блок в евентуално бъдещо правителство, с изключение на представители на етническата партия НПСД.

ПФ никога не е настоявал за задължително изучаване на предмет "Християнство" в средния курс, тъй като това противоречи на програмата на коалицията, се казва още в декларацията.

За искането за сваляне на новините на турски език по Канал едно на БНТ ПФ напомниха, че това искане е още през 2010 година.

В заключение, публикуваното в медиите прилича по-скоро на недодялано активно мероприятие, целящо да прехвърли отговорността за съставяне на правителство от ГЕРБ на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, заявиха от коалицията с водач Валери Симеонов.