На въпрос дали решението вече е взето, той заяви в интервю за в. "Капитал", че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос".

Като един от мотивите си за евентуална кандидатура за държавен глава лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" .

"В политиката винаги става дума за лични решения. Те оттам нататък могат да бъдат подкрепени или не, да срещнат разбиране от политически партии или не, но винаги в началото на един важен политически процес, а аз смятам че президентските избори догодина ще предопределят в каква посока ще се движи българската политика за дълъг период от време, винаги стоят индивидуалните решения", обясни той.

Кънев уточни, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на РБ, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ.

В края на септември Кънев лансира идеята си десницата да определи обща кандидатура за президент чрез предварителни избори.

Пред bTV днес той отново бе категоричен, че преди президентския вот трябва да има предварителни избори вдясно, независимо дали той участва, да има единен десен кандидат и той да спечели от първия тур без подкрепата на ДПС.

"В момента на местния вот десните кандидати водят дебат помежду си, левите отсъстват напълно, силните кандидати почти навсякъде в България са двама десни и вместо да се явят заедно, да спечелят от първи тур и да приключат, те тепърва ще използват ДСП за балансьор кой десен кандидат да спечели на втори тур", посочи съпредседателят на РБ.

По думите му, вместо ДПС да бъде изолирано от властта, партията е допусната до ролята на балансьор между десни формации.

"Напоследък се включват медиите на Пеевски в това да се превърне дебатът в грозна битка на черния пиар", допълни Кънев, като обвини за това партньорите си в управлението от ГЕРБ.

Той подчерта, че зам.-председателят на партията Цветан Цветанов приглася на тези медии. Повод за това стана скандал около кандидат-кмета на РБ във Варна.