След продължили повече от два месеца проверки на 2584 жалби и обвинения в изборни измами, лошо администриране и фалшифициране на резултатите, подкрепяната от ООН комисия се очаква да обяви, че за Карзай са гласували около 47 на сто от избирателите. Ако тези данни бъдат официално потвърдени, президентът ще трябва да се яви на балотаж с основния си съперник д-р Абдула Абдула.
Преди преразглеждането на резултатите афганистанската Независимата избирателна комисия, която бе обвинена в измами, обяви, че Карзай печели изборите с 54,6 процента от гласовете, докато бившият външен министър Абдула Абдула остава втори с 27,8 на сто. След повторно преброяване в 3377 избирателни секции, за които има сведения за нарушения, и проверка по няколкостотин жалби обаче резултатите се оказват доста по-различни.
Наблюдателите на ЕС твърдят, че близо милион и половина от подадените гласове са незаконни. Карзай настоява, че твърденията за нарушения са изфабрикувани и имат политически мотиви. Дипломати изказаха опасения, че той ще отхвърли заключенията на комисията. Има убедителни признаци, че каквото и да постанови Комисията за изборни жалби, то ще бъде отхвърлено заради натиска упражняван от Карзай, отбелязва британски представител, цитиран от вестника.
Влошаващото се състояние на сигурността и предстоящата зима обаче ще затрудни произвеждането на втори тур, а и няма гаранции, че той ще бъде по-честен от първия. Това ще удължи и периода на мъчителен политически вакуум докато Барак Обама реши дали да изпрати още 40 000 американски войници в страната. Поради това западните представители оказват натиск върху Карзай да състави коалиционно правителство с Абдула, допълва "Таймс", предаде БТА.