Жалбата ще бъде внесена във вторник от коалиция "Лидер" - Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Техният кандидат за кмет Петър Димитров, съгласно решението на Общинската избирателна комисия, е класиран на трето място и отпада от балотажа в неделя.
Според лидера на земеделската организация Петьо Петков обаче, при първото броене на бюлетините Димитров е бил втори, със 108 гласа, след независимия кандидат Георги Съйков, а на трето място е бил кандидатът на ГЕРБ - със 107 гласа. При повторното броене кандидатът на ГЕРБ е излязъл втори със 109 гласа, а Димитров е останал трети със 106 гласа.
Искаме извънредно броене, тъй като според нас чрез бюлетини, които при второто броене са определени като недействителни, е опорочен вотът на избирателите, заяви Петков. Той добави, че след намесата на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов преди второто броене, част от присъстващите в помещението са били принудени да напуснат.
Николов заяви за БТА, че след като е забелязал, че местният председател на "Лидер" Мирослав Томов присъства при броенето, "с демонстративно препасан пистолет", е помолил полицията да го изведе от помещението.
Общинската избирателна комисия в Плевен вчера реши на втория тур идната неделя да се явят независимият кандидат Георги Съйков, подкрепен от БСП, спечелил 115 гласа и кандидатът на ГЕРБ Любчо Петров - със 109 гласа. Съгласно протокола от първия тур кандидатът Димитров е трети със 106 гласа, а четвърти е независимият Петко Петков с 67 гласа.