Сам Кейдж от „Ройтерс“ описва „Атака“ като българска националистическа партия, която протестира срещу ромското малцинство, обещава национализация на чуждите компании и така се е възползвала от разочарованието на българите от традиционните партии.

Немислимо е големите европейски политически партии да приемат „Атака“ като официален участник в правителството“, коментира неназован дипломат от страна от ЕС пред „Ройтерс“.

Успехът на Волен Сидеров е част от по-голяма националистическа вълна сред умиращите икономики в Централна и Източна Европа. „Ройтерс“ сравнява „Атака“ с унгарската партия „Йобик“, която също обвинява ромите и се противопоставя на Европейския съюз.

Агенцията допълва, че Сидеров е разтревожил инвеститорите с открития си стил и заканите за национализация и разваляне на концесионните договори на чуждестранните компании.

Сам Кейдж описва как 57-годишният бивш журналист е заменил митингите с благотворителни акции за бедните и това му е донесло над 7% от гласовете на недоволните от бедността и корупцията българи.

След като протестиращите не успяха да се обединят в една политическа сила, строгият и побелял Сидеров се обърна към избирателите, които не понасят окопания елит“, пише Сам Кейдж.

„Ройтерс“ припомня и желанието на „Атака“ да спре строителството на джамии в страна, където 15% от населението са мюсюлмани.

„Атака“ спечели 7.38% от гласовете, а партията със сходна програма – НФСБ, получи 3.73%.