Записът е изпратен по електронната поща от адрес „Бойко Найденов Кокинов boykonaydenov@mail.ru", който използва името на директора на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Записът е бил придружен от писмо, чийто пълен текст е публикуван в скандалния сайт Афера. Изпращачът твърди, че е служител на СДОТО, дирекцията в МВР, която осъществява подслушването и проследяването.

Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работя там и върша каквото ми наредат началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов".

Изпращачът твърди още, че записаният разговор е от началото на април:

За да отидем на тази „тренировачна мисия“ бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки, че министърът на вътрешните работи в тази сутрин беше Петя Първанова. Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума – СТРАХ“.

Основна тема на разговора от записа е обвинението срещу Мирослав Найденов за предлагане на подкуп и начините за разрешаване на случая в полза на бившия земеделски министър. Откъси от разговора:

"
М.Н.: Теб като прокурор те питам – при условие, че този си е променил показанията, те не могат ли да го прекратат.

Н.К.: Могат.

М.Н.: Е що не го прекратяват. Нали такава беше уговорката? Отиваш разпитват те и край
".

...

"Б.Б.: А неговото дело /визира Миро/ как го виждаш като прокурор?

Н.К.: Ми никак не го виждам. Неговия свидетел, как се казваше, Симеонов, пак е бил отбой. Казаха ми, че дръпнал си го бил нещо. Така ми казаха от летището. Сериозно ти говора. Без неговите показания аз не виждам кво има по делото. Имат само тия СРС-та на Калинка.

М.Н.: Те сега искат да привличат и Малена към мене.

Н.К.: /към Б.Б./ Не ми се подсмихвай, ти си го избра.

М.Н.: А по второто дело – това за пиарките. Там тая другата, Накова.

Н.К.: Братко дишат ти във врата.  Познай кой е от три пъти. Не съм аз. Питай началника да каже.

Б.Б.: Кой?

Н.К.: Ти. Питай главния кво му се върти във главата. На мен не ми казва. Изненадва ме непрекъснато. Днес ме бие, утре ме гали
".


В публикувания разговор Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов използват нецензурни и обидни квалификации по адрес на прокурори и журналисти.

Изтеклият разговор все още не е потвърден дали е автентичен и дали е СРС или нерегламентирано подслушване.

Бойко Борисов каза единствено "С подслушвания и флашки нищо не може да се направи" след като откри цех за бутилирана вода в Бачково, Пловдивска област.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кое е скандално - съдържанието или начина, по който са направени записите?

Записите:
1
2
3