Външният министър в правителството на Тройната коалиция Ивайло Калфин обяви, че пред Европейския съюз продължават да стоят нерешени въпроси за Брекзит, на които досега не се е обръщало централно внимание. Един от тях е свързан с приближаването на изборите за нов парламент в условията на неизвестност около статута на Великобритания.

"Проблем са евроизборите, ако те отложат Брекзит, ще кандидатстват ли на тях. Техните места са разпределени между други страни членки", коментира един от възможните казуси при удължаване на срока на развода с ЕС Калфин.

"Очакваше се Тереза Мей да загуби гласуването за сделката за брекзит, но никой не очакваше да е с такъв голям резултат. Това е най-големият провал, откакто е измислен британският парламент, никога премиер не е губил с 232 гласа разлика", каза бившият външен министър Ивайло Калфин в "Тази сутрин" по bTV.

Според него това е историческо събитие - най-голямата загуба на британски премиер. Великобритания иска да излезе, от формална гледна точка, ако нищо не се случи март месец тя ще излезе от само себе си от ЕС, коментира Калфин. Според бившия външен министър все по-възможно става излизане без споразумение.

"Джереми Корбин не поиска оттегляне на молбата за излизане от ЕС, той поиска този вот на недоверие с идеята да направи правителство и да предоговаря нови условия", отбеляза той.

Според него тези, които искат да спрат Брекзит във Великобритания, нямат достатъчно добро политическо представителство. Калфин открои и че е трябвало отдавна правителството да излъчи човек, който да отговаря за Брекзит у нас.

"Той трябваше да знае всички аспекти на излизането - от търговски отношение до правата на нашите граждани във Великобритания и правата на тези от Великобритания у нас. Един куп международни споразумения има. При брекзит без договаряне, не може да разчитаме, че ЕС ще реши наши двустранни проблеми. Не е късно да се излъчи такъв човек. Трябва да се случи максимално бързо. Вече в други страни се работи за сценарий без сделка", коментира още той.