Служебният кабинет предложи на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщи тази вечер правителствената пресслужба, като уточни, че решение е прието неприсъствено.

Малко по-късно от прессекретариата на Румен Радев обявиха, че той е подписал указа.

Не се съобщава нито какви са мотивите за поредната рокада в МВР, нито кой ще бъде предложен за поста. От МВР обаче уточниха, че съгласно Закона за МВР до назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместника му главен комисар Стоян Темелакиев.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков вече освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев - свидетел по разследването на сделката за автомобили, свързана със секретаря по антикорупция на президента - Пламен Узунов, докато бе служебен вътрешен министър, както и шефа на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев.

Иванов беше назначен на поста с указ на Румен Радев през декември 2018 г. по времето, когато вътрешен министър беше Младен Маринов.

Според официалната биография на Ивайло Стефанов Иванов е роден през 1977 г. в Луковит. Започва работа в системата на МВР през 1999 г. като полицай в столичната дирекция на полицията, преминава през длъжностите: полицейски командир и началник група, зам.- директор на РДГП "Аерогари" и директор на РДГП "Драгоман".

Иванов завършва бакалавърска степен във ВИПОНД-МВР през 2001 г. специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред". През 2010 г. защитава магистратура - специалност "Право" в ЮЗУ "Неофит Рилски". Със заповед на бившия министър на вътрешните работи Валентин Радев от 11 май 2017 г. Ивайло Иванов става директор на СДВР.

Нови зам.-министри в 7 министерства 

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката.

Ирена Младенова два пъти е заемала поста заместник-министър в рамките на две служебни правителства - през 2013 година в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и през 2014 година - в Министерството на икономиката и енергетиката. Дългогодишен преподавател е в СУ "Св. Климент Охридски". Притежава образователно-квалификационна степен магистър по специалността "Стратегическо управление" от СУ "Св. Климент Охридски".

Калина Константинова е била икономически съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 година, а в периода 2014 г. - 2017 г. е съветник в кабинета на вицепремиера по коалиционната политика и публичната администрация. Магистър е по Устойчиво развитие от "London School of Economics".

Яна Балникова е заемала ръководни длъжности в компании от частния сектор, като през последните четири години се занимава с развитието на стартъп проекти. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" и Американския университет в България.

От длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Яна Топалова и Стамен Янев.

Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на образованието и науката - Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева.

Мария Гайдарова е заемала поста заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 г. Дългогодишен директор e на едно от първите иновативни училища в страната - ОУ "Райна Княгина" в Пловдив. Трикратен носител на почетното отличие "Неофит Рилски" на МОН, както и на приза "Директор на годината" на Синдиката на българските учители. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", както и "The Universisy ot Worcester", Великобритания.

Проф. д-р Нели Косева е главен научен секретар на БАН. Била е директор на Института по полимери в БАН от 2012 г. до 2020 г. Проф. Косева е доктор по химия. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е във Великобритания, Япония и Полша.

Проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки от Медицинския университет в София. Била е два мандата заместник-ректор на същия университет по научната дейност. Има две висши образования - по фармация от МУ - София и по икономика и организация на труда от УНСС.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час". Има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в ПУ "Паисий Хилендарски".

От длъжността зам.-министър на образованието са освободени Петър Николов, Карина Ангелиева и Таня Методиева-Михайлова.

На длъжността заместник-министър на туризма е назначена Даниела Стоева-Иванова, като от поста са освободени Ирена Георгиева и Любен Кънчев.

Даниела Стоева-Иванова е магистър по международен туризъм и доктор по икономика и управление на туризма, с близо 30 години опит в сектора. Стоева е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, както и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община.

Валентин Гичев е назначен на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. От поста в министерството са освободени Николай Павлов и Стоян Андонов.

Валентин Гичев е заемал поста ръководител направление "Организация състезания" в Българската федерация по ски в периода 2006 г. - 2020 г. Бил е състезател по ски алпийски дисциплини в националния отбор от 1979 г. до 1987 г. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" от НСА.

На длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството са назначени Валентина Върбева, Тодор Стоянов и Тодор Анастасов. От поста е освободен Валентин Йовев.

Валентина Върбева е заемала длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство през 2017 г. В рамките на професионалната си кариера е работила също в Министерството на финансите, АПИ и БДЖ. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Тодор Стоянов е дългогодишен служител в МРРБ, като от 2011 г. досега е бил директор на дирекция "Държавна собственост". Висшето си образование е завършил в Академията на МВР.

Тодор Анастасов е работил в Централната лаборатория по пътища и мостове. Притежава също дългогодишен управленски опит, ръководейки дружество за транспортни изследвания от 2008 г. досега. Магистър-инженер е по специалност "Транспортно строителство" от УАСГ.

Нели Андреева и Христина Велинова са назначени на длъжността заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От този пост са освободени Андреана Атанасова, Ангел Попов и Велик Занчев.

Христина Велинова започва професионалната си кариера в Министерството на транспорта, близо 10 години работи в ИА "Автомобилна администрация". От 2017 г. досега е съветник по европейски политики в ДП "Ръководство на въздушното движение". Магистър е по икономика от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава също образователно-квалификационна степен "магистър" от СУ "Св. Климент Охридски".

Нели Андреева от 2019 г. досега е заемала длъжността директор на дирекция "Стратегическо планиране и инвестиционни проекти" в ДП "НКЖИ". Преди това, от 2012 г. е била главен експерт в Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 г. - 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Управление на проекти" от ВТУ "Тодор Каблешков" - София. Завършила е също така УНСС.

Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от премиера Стефан Янев. От длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Жечо Станков.

В Министерството на културата от длъжността заместник-министър са освободени Амелия Гешева и Румен Димитров.

Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освобождават Атанас Запрянов и Анатолий Величков.

Освободени са също така заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.