Македонският премиер Зоран Заев обвини "гръцки бизнесмени", работещи за интересите на Русия, за подтикване на безредици в страната заради предложената промяна на нейното име, която, ако се осъществи, окончателно ще й позволи да влезе в НАТО.

Сега документи на министерството на вътрешните работи, видени от сдружението "Разследваща репортерска лаборатория Македония" /ИРЛМ/, партньор на Проекта за информиране за организирана престъпност и корупция /ОЦЦРП/, разкриват източника на поне някои от плащанията. Това е руският милиардер, живеещ в Гърция Иван Савиди, който в миналото бе депутат в руския парламент и който е дал най-малкото 300 000 евро на противници на преименуването на страната. 

Тези плащания били извършени чрез над десет македонски политици от различни партии, членове на неотдавна основани радикални националистически организации и футболни хулигани от отбора "Вардар", които участваха в безредиците неотдавна, казва ОЦЦРП.

В деня, когато Република Македония подписа договора с Гърция, демонстрантите викаха "Македония, Македония" на улиците на Скопие.

Тълпата от около 1 500 души поиска прозападният премиер Зоран Заев да се оттегли. Коктейл "Молотов" бе хвърлен по сградата на парламента, но не предизвика никакви щети. Двадесет и шест души бяха арестувани. 

Сега журналистите откриха, че на македонски противници на новото име са изплатени най-малко 300 000 евро от страна на Иван Савиди, милиардер роден в Грузия, който сега живее в Гърция, но по-голямата част от своя живот е прекарал в Русия и някога е бил депутат като член на управляващата партия Единна Русия, казва разследващата група, която преди две години разкри също аферата "Панама пейпърс". 

Москва се противи на разширяването на НАТО и използва различни форми на мека сила, за да попречи на източноевропейските страни да се присъединят към съюза. 

Грузинецът Савиди, известен и като Савидис, натрупал своето богатство в приватизацията на това, което ще се превърне в най-голямата руска тютюнева компания. Той е един от най-богатите бизнесмени в Русия, с авоари за около два милиарда американски долара. След като се преселил в Гърция към 2000 г., той купил футболния отбор ПАОК и различни медии, а неговата бизнес империя сега доминира във втория по големина град Солун.

Документите, които видели журналистите, показват, че Савиди прехвърлял парите в Македония в серия плащания. Някои от тях били извършени в брой и пренесени ръчно през гръцката граница, а били използвани и други методи. Полицейски източници, които пожелали да останат анонимни, казват, че е в ход разследване за трансферите, заедно със специално разследване на бизнеса, който може би подкопава мира и сигурността в региона. 

Журналистите от ИРЛМ потвърдили трансферите на бизнесмена с някои от получателите и финансовите институции. Получателите, които потвърдили трансферите, са група футболни хулигани, свързани с "Комити" - клуб фенове на футболния отбор "Вардар". Същите мъже участваха в протестите, придружени с насилие в Скопие, а десетина бяха арестувани. Един от хулиганите е потвърдил пред журналисти, че групата е получила пари от Савиди. Документите също така показват, че някои членове на групата не се съгласили да получат пари. 

"Комитите" са добре известни със своите връзки с политиката, особено със свалената от власт ВМРО-ДПМНЕ, а и в миналото бяха използвани, за да подтикват политическо насилие. Футболният клуб "Вардар" е собственост на руския милионер Сергей Самсоненко, който, както Савиди, е живеел в руския град Ростов. Сега живее в Скопие и е почетен консул на Русия в македонския град Битоля. 

На бившия лидер на "Комити" Александър "Жути" Колевски през уикенда бе забранено да влезе в Гърция като персона нон грата, тъй като представлявал опасност за общественото спокойствие и сигурност, както и за международните отношения на Гърция, според гръцки документи, получени от ИРЛМ. Когато журналисти влезли във връзка с Колевски, той казал: "Не съм заплаха за сигурността. Всичко, което правя, е от любов към страната. Не съм получил пари. Аз просто съм фен на "Вардар".

Савиди не е отговорил на въпросите на журналисти до момента на публикуване на текста. Полицейското разследване е в ход, твърди ОЦЦРП.