Преди два дни Костов заяви, че партиите трябва да спрат да се занимават с Пеевски, защото това не е политика.

"Аз бях сатанизиран 20 г. Това не бива да се случва с никого, защото това не е европейско, това не е Европа", каза той.

В отговор Кънев заяви, че не се интересуват от личността на Пеевски, а от неговата политическа роля през годините. Според него Пеевски се оказва изчистен образ за най-тежките проблеми, които съсипват икономиката на страната.

Лидерът на ДСБ изрази удовлетворението си, че президентът Росен Плевнелиев ще внесе второ питане до Конституционния съд (КС) по казуса "Пеевски" и огорчение, че нито една друга институция не реагира - например главният прокурор и ГЕРБ.  

"Позицията на Плевнелиев доведе до мощна клеветническа атака срещу ролята на президентската институция, като защитник на законността. На такива черни кампании сме били свидетели винаги, когато някой е застрашавал интересите на мафията и зад тяхното организиране винаги са стояли среди от БСП и ДПС", добави лидерът на ДСБ, цитиран от БГНЕС.

Според него причината да бъдат възможни такива атаки е, че съществуват медийни монополи, зависими от олигархични кръгове. По думите му решението е - изцяло нови правила за собствеността върху медиите и срещу концентрацията на медийния пазар, за което скоро от РБ ще имат предложения.

"Ще припомня, че на 11-ти октомври партиите от РБ внесоха в президентството подробни мотиви за повторно питане към КС с основен въпрос: "Може ли НС да отменя свое решение за избор на председател на ДАНС?", добави Кънев.

Според него, ако 6-те конституционни съдии, които отхвърлиха искането за обявяване на несъвместимост на Пеевски като депутат, са верни на мотивите си, трябва да се съобразят и да отговорят, че НС няма право да отменя своите актове. 

За бежанците

Кризата с бежанците поражда рискове за националната сигурност, заявиха от още от РБ. Според тях би трябвало да има стратегия по въпроса, но няма, затова трябва да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност.

"Иван Костов навремето не е затварял границата, той отказа заселването в страната на определен брой бежанци от косовската криза, чрез международно посредничество, но не е управлявал и държавата безхаберно - например кой влиза и кой излиза от България", каза Радан Кънев.