„Скандалите искат отговори навреме, защото когато се появи истината, никой не си спомня и тя става безсмислена", каза той пред журналисти по повод записа, в който Борисов казва на митническия шеф Ваньо Танов да не проверяват шефа на "Леденика" Михаил Михов - Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент".

От прокуратурата вече съобщиха, че фоноскопската експертиза на МВР е показала, че записите не са оригинали и върху тях е извършена някаква техническа манипулация, но проверката не касаеше съдържанието.
Самите Борисов и Танов заявиха, че разговорите са фалшификат.

Костов съобщи, че предвижда среща с главния прокурор Борис Велчев, на която ще го призове да се действа бързо и решително, предаде КРОСС.

Съпредседателят на Синята коалиция каза още, че ще настояват бившият агент на ДАНС Росен Миленов, който в петък заяви в "Шоуто на Слави", че записите на премиера Борисов са автентични, да бъде изслушан в парламентарната комисия на ДАНС и подкомисията за контрол на СРС-та.

Миленов, който уточни, че сам е напуснал агенцията заради политиката на Цветан Цветанов, беше категоричен, че има причини да твърди, че записите не са манипулирани откъм съдържание. Според него това може да бъде потвърдено от "всеки компетентен и добросъвестен специалист".
Той подчерта, че Борисов и Цветанов са излъгали публично целия български народ и сега са на път да излъжат нашите европейски и атлантически партньори. Миленов сам призова да бъде изслушан в подкомисия за контрол на СРС и ако тя прецени, да бъдат декласифицирани и огласени неговите показания.

"Дебатите в страната се водят между ченгета и политици, а темите ги задават ченгетата със своите СРС-та, провокации, клевети и т.н., ето защо прокуратурата трябва да реши дали да заеме страната на закона и реда или на тези, които изнудват правителството", коментира още Иван Костов.

Междувременно председателят на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата Явор Нотев уточни пред БНТ, че над 10 души са били обект на разработване със специални разузнавателни средства по разследването за контрабанда, при което са били записани и разговори на Ваньо Танов. Нотев обаче уточни, че шефът на митниците не е бил сред разследваните. Пет записа на телефонни разговори са приложени като веществени доказателства по въпросното дело, а останалите са били унищожени според изискването на закона.

Прокуратурата трябва да се самосезира или ние ще я сезираме за данни за престъпление в съдържанието на тези разговори, заяви по-късно и лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Групата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент е изпратила писмо до Европейската комисия във връзка със сигнала с подслушванията в България, съобщи междувременно евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев.
"Има случаи, в които не е ясно дали е имало официално съдебно разрешение за използването на СРС-та, както и умишлено представяне на информация, получена от СРС, на медиите, а не на съответните оторизирани институции", пише в сигнала до ЕК.

Ще се потърси и подкрепата на другите парламентарни групи, за да се проведе дискусия по темата в ЕП, като е възможно тя да бъде предшествана от изслушване на българи, участници в събитията със СРС-тата в ЕП, каза Илчев. Ако това стане, най-възможно е да бъдат изслушани вътрешният министър Цветан Цветанов и Явор Нотев.