"Не съм запознат със сигнала до Софийска градска прокуратура, нямам какво да добавя. Предполагам, че е възложена проверка на КПКОНПИ, защото това е органът, който трябва да извършва проверки на лица с имунитет". Това коментира пред журналисти в Търговище главният прокурор Иван Гешев във връзка със съобщение от по-рано днес на СГП за сигнал за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи, който в момента е народен представител.

"Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че той е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия вътрешен министър и към престъпления против финансовата система - пране на пари", се казва в съобщението на СГП.

Прокуратурата не посочи дори инициалите на проверявания от антикорупционната комисия, а в настоящия парламент има трима депутати, които са били вътрешни министри. Това са Бойко Рашков, Младен Младенов и Христо Терзийски. По-рано в парламента те коментираха информацията.

Бойко Рашков от "Продължаваме Промяната" заяви, че не се разпознава в съобщението на прокуратурата и определени информацията като погрешна, фалшива, злонамерена и очерняща доброто му име.

Христо Терзийски и Младен Маринов, бивши вътрешни министри, понастоящем народни представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, също коментираха дали са въпросните лица, които прокуратурата проверява за възпрепятстване на правосъдието и пране на пари.

"Никога не съм получавал пари от чужбина. Миналата година ми беше извършена пълна данъчна ревизия за 6 години назад. Не са установени някакви нередности. А и като се замисля, нямам градинар", заяви Терзийски.

И предшественикът на Терзийски - Младен Маринов заяви, че не вижда себе си в съобщението за започналата прокурорска проверка.

"Пред КПКОНПИ си попълвам редовно декларацията. Нямам информация да съм търсен или да съм проверяван. Данъчна проверка ми извършиха, нямам информация да имам нарушения. Преводи от чужбина не съм имал никога през живота си".

Вчера сайтът "Пик" излезе с публикация за оперативна разработка на ГДБОП "Градинарят" за Бойко Рашков, която била "смачкана от МВР" от "пробити ченгета". Според сайта всичко започнало миналата година след сигнал на банка до вътрешното ведомство, чийто шеф тогава е Рашков, за съмнителни транзакции на внушителни суми евро от страна извън ЕС до български клиент. Веднага след това парите били теглени в брой. Администрацията на министъра праща сигнала към ГДБОП, където при първоначално разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човек, който работи като градинар в дома на Рашков.

Тази публикация попадна във фокуса на националните медии днес, след като прокуратурата съобщи, че има "изпратени журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система".

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев днес също подхвана темата с "Градинаря" по bTV.

"Уж най-честната партия "Продължаваме промяната" са най-често замесени в далавери и скандали. Чухме и Бойко Рашков, който намекна, че ще съди журналисти, позволили си да разкриват неща срещу него. Според различни издания Бойко Рашков има "градинар", получавал колосални суми в евро от страна извън ЕС. От ГЕРБ искаме такива хора вън от управлението на страната", каза депутатът в "Лице в лице".

В коментар пред журналисти в кулоарите на парламента Бойко Рашков каза още, че източникът на информацията на "Пик" е прокуратурата. "Аз виждам как няколко години органът на политическа партия ГЕРБ и политическа партия "Прокуратура" в лицето на Пик информира фалшиво, злонамерено и очернящо доброто име на българските граждани. В много случаи и моето добро име и това продължава", каза Рашков. Той заяви, че журналисти, които са "орган на ГЕРБ и прокуратурата", са "поставени в абсолютна услуга, за да мотивират политическо преследване на български гражданин".

А съобщението на държавното обвинениие идват броени дни след интервюто на Бойко Рашков пред Mediapool от 14 януари, в което той съобщава, че спецпрокуратурата е смачкала полицейската проверка на съпругата на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно Рашков заяви, че ще постави пред Гешев въпроса за писмото на американския конгресмен Уорън Дейвидсън до американската финансова министърка Джанет Йелън. В това писмо конгресменът иска налагане на санкции и нарича главния прокурор "заплаха за България и интересите на НАТО в региона".