Този цикъл от поредни избори и невъзможността да се сформира правителство до някаква степен е повлияло, отегчило е хората, отдръпнало ги е от политиката. Това е основната причина за ниската избирателна активност. Това заяви в извънредното издание на "Директно в новините" политологът Иван-Асен Иванов.

Дали скандалите в тази предизборна кампания са имали отражение върху активността? Според него в разгара на толкова много кризи хората са се капсулирали и не виждат смисъл да ходят до урните.

"Липсва вяра в процеса на демократичния избор. Виждаме, че дори при наличие на нова партия, дори надигането на подобна вълна не е достатъчно, за да активира широк кръг избиратели.

Видяхме крещяща липса на адекватна политическа визия, дори в новите формации, и те не заявявиха своя визия за бъдещето на България. Когато има толкова важни за решаване проблеми, но няма консенсус между партиите, те стигат до най-ниското ниво на агитация - "вие крадете, ние не крадем", посочи политологът.

Може да гледате изборното студио тук.

Според него кампанията за президентските избори е била безинтересна, заради факта, че е напълно предрешена.

"Пределно ясно е, че ще се запази настоящият президент. А липсата на дебати в политиката е огромен проблем, защото това лишава хората от заряда да направят избор. Хората се отдават на симпатии и на информацията от медиите, и така правят избора си, което го принизява. Голяма част от кандидатите бяха гротеска и това доведе нещата дотам, че ние трябва да изтърпим някаква абсурдност", коментира Иван-Асен Иванов.

Относно очакването за съставяне на редовно правителство, според политолога ако такова не бъде съставено, ситуацията ще бъде още по-катастрофална.

"Има достатъчно политически сили, които да осигурят представителност на обществото. А в момента България се нуждае от правителство, което в следващите години да изгради и отстоява нужните политики".

Според него правителство на малцинството ще е още по-нестабилно. А колкото до варианта партиите на статуквото да се разберат и да направят коалиция, политологът го определи като кошмарния сценарий, който не може да се изключи.

"Това, което е ясно, че у нас има желание за промяна, която се подкрепя от мнозинството избиратели. Желанието е за голяма коалиция, която да поведе страната", обобщи Иван-Асен Иванов.