Ива Митева от "Има такъв народ" беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Депутатката от партията на Слави Трифонова беше на този пост и в предишния парламент след изборите на 4 април.

"Смятаме, че тя е най-достойна", мотивира се председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, който изтъкна, че тя е юрист и от 2000 г. е минала всички стъпала в администрацията на Народното събрание.

От общо гласували 237 депутати 137 бяха "за" нейната кандидатура, само 1 "против", а 99 - "въздържал се".

Кандидатурата на Митева беше изцяло подкрепена от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ. Ние идваме". Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и "Демократична България", въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа. От "БСП за България" и ГЕРБ гласуваха с "въздържал се".

Единственият гласувал против се оказа Георги Кадиев от левицата, който излезе на трибуната и обясни защо го е направил - заради липсата на разговори между партиите. 

"Това обяснение по никакъв начин не е срещу г-жа Митева. Това гласуване е тест за гласуването на правителството. Българският народ ни каза две неща на тези избори - отстранете досегашните управляващи и - направете го заедно. Липсата на разговори между политическите партии ще доведе до провала и на този парламент и до връщането на ГЕРБ. Трябва да започнем преговори, официални, завършващи със споразумение", мотивира се Кадиев, като подчерта, че заради липсата на разговори няма да подкрепят и кабинет на "Има такъв народ".

Имаше само още една кандидатура за поста - за Кристиан Вигенин от БСП - зам.-шеф на 44-ото и 45-ото Народно събрание, бивш евродепутат и министър на външните работи. Той обаче получи само 35 гласа "за", "против" - 60 и "въздържали се"- 137, с което той не бе избран.

ГЕРБ и останалите политически сили не излъчиха своя номинация.

Снимка: Булфото

Веднага, след като бе избрана, Ива Митева излезе на трибуната с обръщение към депутатите.

"На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на Българската Конституция, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение са народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет, за да бъдат по-внимателни те в своите действия. ", заяви тя.

"Ние - народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", подчерта Митева.

Ива Митева беше поздравена от служебния премиер Стефан Янев

Снимка: "Булфото"

По думите й депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство.

"Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа. Попътен вятър, успех на всички ни", каза още председателят на парламента.

След това Мика Зайкова, която и днес води началото на първото заседание като най-възрастния депутат, пожела на Ива Митева да напусне това място след 4 години - тоест след пълен мандат.

Снимка: "Булфото"

Мика Зайкова и Ива Митева дойдоха заедно в НС

Снимка: БТА

На въпрос в кулоарите на НС за "шарената подкрепа", която получи за председател този път, Ива Митева коментира, че сега гласовете са по-малко, заради БСП, които се въздържаха.

"Това, което мен ме радва, че всички заявиха, че нямат против кандидатурата и личността", допълни тя.

След това депутатите пристъпиха към избор на зам.-председатели на парламента. Предложенията бяха същите като и в предишното Народно събрание, с изключение на това от ГЕРБ, след като Цвета Караянчева не успя да влезе след преразпределението на депутатските мандати в Кърджали.

От "Има такъв народ" номинираха Виктория Василева, от ГЕРБ-СДС - изключената от партията на Слави Трифонов - Росица Кирова, от "БСП за България" - Кристиан Вигенин, от "Демократична България" - лидера на ДСБ Атанас Атанасов, от ДПС - Мукаддес Налбант, а "Изправи се БГ! Ние идваме" - бившата депутатка и адвокат Татяна Дончева. Всички те бяха избрани с по 227 гласа "за".

Снимка: Булфото

Председател на ПГ на "Има такъв народ" е Тошко Йорданов, на ПГ на "БСП за България" - Корнелия Нинова, на ПГ на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на ПГ на "Демократична България" - Христо Иванов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Мая Манолова.