Председателят на Народното събрание Ива Митева разясни какво следва от подадения отвод като кандидат-премиер от страна на Пламен Николов. 

"По отношение на кандидата за премиер, там е ясно - когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Ако кандидатът се оттегли или нещо му се случи, не дай си Боже, и не бъде избран, приключвате до тук процедурата, така че няма какво да подлагаме. Утре такава точка в дневния ред няма да има", коментира Митева по БНР.

Тя допълни още, че ще докладва утре сутринта на председателски съвет за подаденото заявление от Пламен Николов, което беше внесено в деловодството на НС малко след 16.00 часа.

"То е подадено и при президента", потвърди още парламентарната председателка.

От президентството пък по-рано следобед заявиха, че парламентарната процедура е вече във финалната си фаза и трябва да бъде довършена. 

От БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" пък коментираха, че вносител на проектокабинета е президентът, а не ИТН, след като Слави Трифонов обяви, че кабинетът му няма да бъде гласуван. 

Изход от юридическия казус бе намерен с волеизявлението на Пламен Николов, който с депозирането на отказ от съгласие да бъде издиган и избиран за министър-председател автоматично сваля от дневния ред необходимостта от гласуване на кабинет. По простата причина, че съставът и структурата му се предлагат от премиера, а такъв няма да има.