Депутатите от "Има такъв народ" внесоха промени в Закона за здравето, в които е записано, че ваксинацията срещу Covid-19 е пропоръчителна и има изцяло доброволен характер.

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов с поправки в Закона от миналата година е заложена възможност здравният министър по свое усмотрение да задължи населението да се ваксинира без да посочи никакви мотиви.

В кулоарите на Народното събрание Йорданов обяви, че се надява с внесените промени, да не се допуска здравният министър да изпадне в паника и да бъде притиснат да обяви ваксинацията за задържителна.

Той мотивира тезата си, като посочи, че здравният министър миналата седмица е пуснал заповед въз основа, на която част от работодателите задължават персонала да се ваксинират или ги уволняват от работа.

"Ваксинацията трябва да е доброволна и ние искаме това да влезе в закона, за да може работодатели и бъдещи министри да не си позволяват някакви неща, които те смятат, че са правилни, заяви Тошко Йорданов.

"Не искам да се говори, че става дума за антиваксърство, а говорим за една конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя е в трета фаза на изпълнение", подчерта председателят на ПГ на ИТН.