В декларация от парламентарната трибуна от "Има такъв народ" (ИТН) отново поискаха оставката на правителството.

"В българската политическа система цари абсолютно лицемерие, каза Станислав Балабанов в декларация от името на партията на Слави Трифонов. "Ето там на първия ред - понеже сега го няма, но обикновено стои, емблематичният пример за политическо лицемерие и той се казва Христо Иванов", заяви той. По думите му "това не е определение или обида, това е абсолютен факт".

Балабанов посочи изявление на Христо Иванов ("Продължаваме промяната-Демократична България") отпреди три години пред сайта OFFNews, в което заявява, че не само няма да управляват заедно с Борисов и ГЕРБ, а им предстои дълга борба, борба не за власт, а за съдбата на нашата демокрация и за сърцето на българската държавност.

"Някой мислят, че сме толкова тъпи да направим коалиция с ГЕРБ, ние не просто бомбардираме Борисов с гръмки прилагателни и го плашим с героични пози, ние предприемаме конкретни институционални действия срещу него и корупционната база на неговото управление. Нашата цел не е просто да го свалим от поста, а да направим невъзможно връщането му във властта", цитира Балабанов думи на Иванов.

"Наистина Христо Иванов прие конкретни институционални мерки срещу Бойко Борисов - направи го коалиционен партньор, а ГЕРБ сега имат министри в сегашното правителство", коментира депутатът от ИТН. "Мога да кажа, че дори надмина себе си и направи и ДПС коалиционен партньор, а човекът в списъка "Магнитски" г-н Делян Пеевски - свой съратник, гуру, началник и конституционен партньор", заяви Балабанов, цитиран от БТА.

Тъжното, според него, е, че на тази база в страната ежедневно се случват вредни и опасни антибългарски политики. Той попита как е възможно, докато двама български моряци са похитени от хутите, министърът на отбраната Тагарев да излиза в национален ефир и да заявява, че България е готова да се включи в бойната операция в Червено море, а министър-председателят Денков да прави изявления в национален ефир, за които външно министерство да обяснява на роднините на българските моряци, че се е изказал неподготвен и е казал неверни неща.

Балабанов завърши декларацията с думите: "Оставка, неможачи", като уточни, че използва цитат на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). Той отбеляза, че номинацията на Атанасова за съдия в Конституционния съд е издигната лично и от въпросния Христо Иванов, като отбеляза, че преди три години в пост във Фейсбук Иванов е коментирал, че Десислава Атанасова да е председател на конституционна комисия, е естествено продължение на фарса "ГЕРБ пише нова конституция".

Декларация от парламентарната трибуна прочетоха и от "Възраждане", допълва БНР. Лидерът на партията Костадин Костадинов се обяви срещу намеренията на управляващите, по думите му, да изхвърлят от образователната система всички текстове в българските учебници, в които се изразява признателност към Русия за освобождаването ни от османско владичество. Той цитира стихотворения от Иван Вазов и думи на капитан Петко Войвода и Георги Бенковски от "Записки по българските въстания". А заради реплики от залата от депутати от ПП-ДБ за просрочено време при четене на декларацията, Костадинов заяви: 

"Без значение какво в момента имаме ние към настоящия момент като политически виждания. Това е позор. Позор за представителите на една част от уж демократичната общност в България".